Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Coop kraftsamlar i Visby

Den nya Coop Forumbutiken i Visby blir 7 000 kvadratmeter stor och ska stå klar till nästa sommar. Foto: Coop Gotland
Den nya Coop Forumbutiken i Visby blir 7 000 kvadratmeter stor och ska stå klar till nästa sommar. Foto: Coop Gotland
Publicerad av
Tobias Christo… - 31 jan 2014

Strax innan midsommar 2014 slår Coop upp portarna till Gotlands största livsmedelsbutik: 7 000 nya kvadratmeter Coop Forum vid växande handelsplatsen Stenhuggaren i Visby.

1968 öppnade Domus i den då nya gallerian Östercentrum i Visby, en investering som sedan dess hållit ställningen som den största i Gotlands kooperativa förenings historia. Fram tills nu, då Coop Gotland är i full gång med att bygga ett nytt Coop Forum, vid handelsplatsen Stenhuggaren i utkanten av Visby. Med sina sju tusen kvadratmeter butiks- och kontorsyta blir den något större än intilliggande ICA Maxi och därmed öns största affär med fokus på livsmedel.

– Vi har velat bygga här under en lång tid, men detaljplanearbetet har fördröjts av överklaganden och vann laga kraft först ifjol, berättar Richard Hedsand, vd för Coop Gotland, som också kommer att ha sitt kontor i den nya byggnaden.

Energisnåla installationer Coops dotterbolag KF Fastigheter och Coop Butiksutveckling stöder Coop Gotland från projektering till genomförande, bland annat med upphandlingar av entreprenader, butiksplanering och inredning.

– Ett hus som det här byggs enkelt, med utgångspunkt i butikens användning. Konstruktionen är en platta på mark med sockelelement i betong, stålstomme, yttertak av plåt och prefabricerade plåtkassetter som klär väggarna, samt vissa exteriöra detaljer av cederträ, säger Henrik Gustafson, projektledare på KF Fastigheter Region Väst.

Miljömålen för projektet är högt satta: ambitionen är att nå Miljöbyggnad Guld enligt Sweden Green Building Councils certifieringssystem.

– Det ska vi nå med tät isolering av huset, energisnåla installationer som håller nere driftskostnaderna, slussar och slutna system som förebygger energiläckage, samt inte minst allmän ordning och reda! säger Richard Hedsand.

 

Rekordinvesteringen till trots har Coop Gotland inte övergivit sitt gamla flaggskepp i Östercentrum, tvärtom. Själva gallerian har man sålt, men Coop-butiken har genomgått en totalrenovering och invigdes i höstas med helt ny inredning och utrustning, nu som renodlad livsmedelsbutik.

Annons

Annons

Annons