Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 19 2019
Senaste Nytt

Nytt köpcentrum i en av Värmlands minsta byar

I byn Långflon, med endast fyra bofasta invånare, byggs ett nytt köpcentrum. Illustration: Klara Arkitekter
I byn Långflon, med endast fyra bofasta invånare, byggs ett nytt köpcentrum. Illustration: Klara Arkitekter
Publicerad av
Annika Wihlborg - 28 feb 2014

I den lilla byn Långflon i Värmland byggs ett nytt köpcentrum, som i första hand vänder sig till norska gränshandelskunder. Köpcentret byggs i två etapper, den största hyresgästen blir varuhuset Långflons handel. Köpcentrumet får en total yta på drygt 16 100 kvadratmeter.

Norr om norra Klarälvdalen, i direkt anslutning till Norska gränsen, ligger Byn Långflon med endast fyra bofasta invånare. Snart förses byn med ett nytt stort köpcentrum. Första etappen, som inleddes i augusti 2013, omfattar drygt 7 800 kvadratmeter som beräknas inrymma mellan sex och sju butiker. Efter relativt komplicerade grundläggnings- och VA-arbeten, som försvårades av det faktum att varuhuset byggs på en bergknalle, kunde arbetet med fastigheten inledas.

– Stommen och taket är klart. I december fick vi ett tätt hus, då påbörjades arbetet med de invändiga installationerna. Ytterväggarna är också klara, för närvarande pågår arbetet med att gjuta klart golven. Vi arbetar också med invändiga installationer och uppdelningen av fastigheten till de olika hyresgästerna, säger Tomas Eriksson från Peab, entreprenadombud för projektet.

Hoppas kunna attrahera fler norska kunder Hittills har byggherren skrivit kontrakt med sex hyresgäster. I det nya köpcentret för gränshandel kan kunderna bland annat finna en blandning av dagligvarubutiker, sportbutiker, apotek och klädbutiker. En av Köpcentrets ägare är den norska familjen Johansen, som tidigare drivit gränshandel i byn Transtrand i närheten av Sälen. 2004 köpte familjen Långflon Handel, en dagligvarubutik på 600 kvadratmeter som på senare år blivit rejält trångbodd.

Det nya köpcentret är därför efterlängtat av såväl familjen Johansen som av de norska gränshandelskunderna. Den andra etappen, som omfattar drygt 8 300 kvadratmeter, har preliminär byggstart i april 2014. Totalentreprenören Peab har dock ännu inte fått klartecken för projektets andra etapp. Delägaren Morten Johansen satsar på att attrahera nya norska kunder och fördubbla omsättningen när det nya köpcentret invigs.

Annons

Annons

Annons