Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jan, 20 2019
Senaste Nytt

Från stängd industri till öppen stad

Världsmedborgare, ogifta, högutbildade och intresserade av konst och kultur. Det är målgruppen för Gasverksområdet. Bild: Koncept
Världsmedborgare, ogifta, högutbildade och intresserade av konst och kultur. Det är målgruppen för Gasverksområdet. Bild: Koncept
Publicerad av
Conventus2 - 24 apr 2015

Det gamla gasverket i Värtahamnen i Stockholm ska återanvändas, samtidigt som en ny stad byggs i det gamla industriområdet. Under Byggnadsvårdsdagarna berättade arkitekterna Ulf Maxe och Johanna Bruce från Koncept Stockholm hur det ska gå till. Det nya området ska byggas samtidigt som den gamla industrimiljön med 15 gamla byggnader bevaras. Även närliggande Hjorthagen integreras i den nya staden. – Området ska återanvändas till något helt annat än vad det tidigare har varit, säger Ulf Maxe. En återanvändning som också är en form av hållbarhet. Vi har arbetat väldigt innehållsstyrt, vilket bland annat betyder att platsen ska definiera vad som passar i området.

– Från stängd industri till öppen stad är tanken med projektet, säger Johanna Bruce. Vi utgår från att vi ska bevara området, men vill också addera saker för att öppna upp det. Vår visionsbild har varit att lägga till saker som gör området mer levande. Ny högkvalitativ arkitektur ska möta den befintliga gasproduktionsbebyggelsen.

För den sociala världsmedborgaren

Både Ulf Maxe och Johanna Bruce berättar under Byggnadsvårdsdagen om en väldigt specifik bild av Gasverket och den framtida staden. Både målgrupp och atmosfär är uttänkt in i minsta detalj, där de boende beskrivs som en ung målgrupp. De boende är sociala världsmedborgare, ogifta, högutbildade och intresserade av konst och kultur. Idén med staden är också att behovet av bil ska vara väldigt reducerat. Boende och besökare tar sig istället fram gående eller med cykel.

– Om man tittar med ett hållbarhetsperspektiv så kommer det här stadsdelcentrumet bli helt integrerat med bostadsområdet runt omkring, säger Ulf Maxe. Det handlar om en slags integration av stadsdelar som Stockholm satsat mycket på. Vi hoppas också på att uppnå certifieringen Miljöbyggnad silver.

Annons