Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, feb, 22 2019
Senaste Nytt

Norra Tornen ritar om Stockholms stadsbild

Bild: OMA
Bild: OMA
Bild: Oscar Properties
Bild: Oscar Properties
Bild: OMA
Bild: OMA
Publicerad av
Tommy Ekholm - 12 maj 2015

Norra Tornen ska rita om stadsbilden och blir Stockholms högsta bostadshus. OMA har på uppdrag av Oscar Properties skapat Norra Tornen som nu är klara för byggstart.

De två tvillingtornen blir en ny port in till Stockholm, en knutpunkt mellan Vasastan och den nya framväxande Hagastaden. Med cirka 300 bostäder och en höjd på cirka 125 meter blir Norra Tornen innerstadens högsta bostadshus. De två tvillingtornen är OMA:s första projekt i Stockholm och Skandinavien. Arbetet leds av arkitekten Reinier de Graaf i nära samarbete med Oscar Properties designteam.

Oscar Properties tilldelades projektet 2013 av Stockholms stad genom en markanvisningstävlan där ett flertal välrenommerade arkitekter, utvecklare och byggbolag deltog.

Byggnaderna är skapade utifrån två element; ett burspråk och en balkong som alternerar och skapar ett stigande sicksackmönster av block i glas och sten. Inspirationen till den modernistiska moduldesignen är delvis hämtad från den kanadensiske arkitekten Moshe Safdies radikala bostadsarkitektur från sextiotalet.

– Ett bostadshus på 125 meter med 360 graders panoramautsikt över Stockholm talar för sig själv. OMA har skapat en både vacker och modernistisk port in till staden som öppnar för ett helt nytt boende där balkongen, ljuset och utsikten är bärande element, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Byggnadens indragna terrasser blir en förlängning av vardagsrummet och upplevelsen är mer uteplats än en traditionell stadsbalkong. Lösningen skyddar också från vind och stadens brus.

– Med Norra Tornen, Gasklockan och 79&Park tar vi nu Stockholms stadsbild till en ny nivå. Jag är väldigt tacksam över att några av världens främsta arkitekter har valt att samarbeta med oss i de här, för Stockholm, helt unika projekten, säger Oscar Engelbert.

Fasaden är av robust, grovhamrad, stenblandad betong med ett pigment som ser ut lite som tegel på håll. Tanken är att strukturen ska kännas både gammal och ny och harmoniera med Stockholms klassiska, varma färgskala i gula, rosa, röda och bruna toner.

– Norra Tornen definierar den nya stadsdelen Hagastaden som en del av Stockholms växande

stadskärna. Tornen ger ett förvånansvärt ödmjukt intryck, en känsla av hemtrevnad och humanism, säger Reinier de Graaf, partner OMA och ansvarig arkitekt Norra Tornen.

Norra Tornen byggs med så kallade sandwichelement. Varje plan tillverkas på fabrik och adderas därefter till konstruktionen i ett lyft. Varje enhet levereras färdig med samtliga vägglager och funktioner, inklusive fönster.

– Det här byggsystemet ger en större kontroll under hela processen, från tillverkningen till själva produktionsfasen. En avancerad teknik som möjliggör ett enkelt byggsystem, säger Ruxandra Petrineanu, designansvarig på Oscar Properties.

I Norra Tornet finns förutom serviceytor och tjänster för de boende även en rad lokaler, om cirka 1000 kvadratmeter.

Annons