Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jan, 20 2019
Senaste Nytt

Konstgjord ö i Norra Djurgårdsstaden

Bild: Adept/Mandaworks
Bild: Adept/Mandaworks
Bild: Adept/Mandaworks
Bild: Adept/Mandaworks
Bild: Adept/Mandaworks
Bild: Adept/Mandaworks
Publicerad av
Tommy Ekholm - 15 maj 2015

Adept och Mandaworks har utsetts till vinnare av uppdraget gällande stadsutvecklingen av Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden. Juryn utsåg förslaget, "Royal Neighbour" som vinnare av uppdraget, i och med dess höga arkitektoniska och urbana kvaliteter. Sedan sommaren 2014 har vinnarna haft ett nära samarbete med Stockholms stad för att utveckla planen. Etapp 1 kommer att börja byggas under 2017.

Det vinnande förslaget "Royal Neighbour", designad av ADEPT och Mandaworks, består av tre områden, som ska utvecklas med sin egen karaktär och identitet.

Kolkajens norra del ska byggas i vattnet på konstgjord mark. Den nya landmassan länkar till den befintliga kusten från en kanal. Den södra delen av området är utlagd i en enkel blockstruktur med anslutande gator. Gatunätet sträcker sig över planen och ska skapa tydliga visuella linjer.

Byggnaderna som kantar vattnet, kanaler, parker och tunnelbanestationen spänner från fyra våningar höga lägenhetsfastigheter till ett 18 våningars höghus vid vattnet.

Området ska ha en robust infrastruktur för fotgängare och cyklister med cykelbanor, rikliga parkeringsplatser för cyklar och en rad andra initiativ för att göra "mjuk trafik" det enklaste och mest bekväm formen av transport.

Planen för området innefattar 2 000 lägenheter och 70 000 kvadratmeter kontor och affärsytor.

Annons