Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Ett annorlunda designuppdrag

Publicerad av
Camilla - 22 maj 2015

Nu har Kolmårdens storsatsning Bamses Värld öppnat. En upplevelsemiljö med lekfull och funktionell design. Samspelet mellan hög ingekänningsfaktor och omsorg om naturomgivningarna har varit vägledande när holländska Jora Vision tagit sig an gestaltningen.

Bamses Värld ska locka små och stora besökare till Kolmårdens Djurpark. Här finns både Bamses och Skalmans hus, Lille Skutts stubbe och Farmors hem på Höga Berget.

– Det ska inte finnas någon tvekan om att besökaren förflyttats till Bamses Värld, säger Niclas Palmqvist, operativ projektledare av nya Bamses Värld. Samtidigt är det här ett designprojekt som tar hänsyn till flera faktorer. Både exteriör och interiör ska på ett estetiskt sätt smälta in i det vackra naturområdet på Kolmården.

Bamses Värld kommer att vara färgrikt och glatt, men färgerna är nedtonade för att undvika en alltför skarp kontrast till naturen. Något som bland annat innebär att Bamses klassiska blå hus i stället har fått en stenliknande kulör.

Interiören i Bamses hus tillverkas från grunden med ambitionen att vara stabilt och tåligt. Sjors van Roosmalen, Creative Director på Jora Vision som designar Bamses Värld, beskriver husets inredningsdetaljer som mjuka och runda. Dels för att det ska vara så barnvänligt som möjligt, dels för att det är signifikant för Bamses karaktär.

– Vi har valt att inte ha några stängda ytor bakom avspärrningar utan istället jobba med tåliga och slitstarka material. En stor del av inredningen är interaktiv och på så vis ska hemmet fungera som ett lekrum där barnen kan trycka och känna på materialen, säger Sjors van Roosmalen.

Energismarta lösningar

Att minimera energianvändningen är något som djurparken lagt stort fokus på vid byggnationen av Bamses Värld. Kolmården har en verksamhet som varierar under året. För att kunna minimera energianvändningen på årsbasis har de investerat i ett tekniskt system som per automatik ser till att justera energiförbrukningen efter säsong och tid på dygnet. Ett kulvertsystem har också förberetts för att öppna upp för olika energieffektiviseringsåtgärder i framtiden.

– Ur energisynpunkt är hela Kolmårdens Djurpark under omvandling. En tanke är att vi framöver ska koppla ihop värme­systemet i Bamses Värld med andra delar av parken, avslutar Niclas Palmqvist.

 

Annons

Annons

Annons