Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Danderydsbor lånar mest

Villa Vågaskär i Djursholm. Foto: Holger Ellgaard
Villa Vågaskär i Djursholm. Foto: Holger Ellgaard
Publicerad av
Tommy Ekholm - 18 aug 2015

Danderydsborna har Sveriges största bostadslån. I Strömsund i Jämtland har invånarna lånat mindre än en tiondel så mycket till sitt boende. Statliga SBAB har listat de genomsnittliga bolånen kommun för kommun.

-Siffrorna bekräftar ens fördomar. Det är Stockholmsområdet, i områden som Danderyd, man har de största lånen och det är ju där man har de högsta priserna och förstås också de högsta inkomsterna, medan det är omvänt i Norrlands inland och andra glesbygdsområden, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Siffrorna är baserade på SBAB:s drygt 160 000 bolånekunder och har tagits fram för tidningen Dagens Industri. I Danderyd ligger ett snittlån hos SBAB på drygt 2,1 miljoner kronor. I Strömsund, lägst i landet, är snittlånet 174 000 kronor.

Överlag ligger lånenivåerna mycket långt under dagens bostadspriser. Enligt Tor Borg är den viktigaste förklaringen att en stor del av lånen har många år på nacken och att de därmed togs när priserna var betydligt lägre.

-Det finns ganska många människor i landet som har väldigt värdefulla bostäder och rätt så små lån, säger Tor Borg.

Av de tio kommuner som har de högsta låneniverna ligger nio i Stockholmsområdet. Bara skånska Vellinge slår sig in i toppen.

-Vellinge är en rik förortskommun; Skånes Danderyd, säger Tor Borg (TT)