Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, dec, 11 2018
Senaste Nytt

Vacse bygger nytt landmärke i Sollentuna

Bild: ON Arkitekter
Bild: ON Arkitekter
Bild: ON Arkitekter
Bild: ON Arkitekter
Publicerad av
Tommy Ekholm - 27 nov 2015

Vacse bygger nytt hus för Domstolsverket i Sollentuna centrum. Attunda tingsrätt som är en del av rättscentrum i Sollentuna kommer att bli en av landets största tingsrätter. Det nya huset får en yta av cirka 15 000 kvadratmeter och kommer med sin utformning och höjd att utgöra ett landmärke för Sollentuna kommun.

Den nya byggnaden kommer bland annat att innehålla stora förhandlingssalar, säkerhetssalar, utbildningssalar och cirka 200 nya arbetsplatser för Domstolsverket och andra hyresgäster. Större delen av kontorsytorna i huset är redan reserverade för offentliga hyresgäster men det finns fortfarande några tillgängliga ytor kvar på de översta våningarna i huset. På markplanet ska byggnaden även innehålla publika verksamheter som butiker och caféer.

- Vi är glada över att kunna fortsätta att utveckla vår affärsidé tillsammans med våra hyresgäster. Det finns flera intressanta möjligheter till tillväxt inom vår befintliga portfölj som vi arbetar med, säger Ossie Everum, vd på Vacse.

Arbetet med att ta fram det nya huset har pågått i drygt två år. Stor vikt har lagts på byggnadens form och gestaltning som också varit en viktig del i överenskommelsen mellan Vacse och Sollentuna kommun. Andra delar i urvalsprocessen har varit miljöaspekter och val av modern teknik.

- Sedan förra hösten har vi arbetat tillsammans med kommunen med att utforma det nya huset, säger Henrik Lindekrantz på Vacse. Som en del i detta arbete har vi genomfört en arkitekttävling där välrenommerade arkitektbyråer deltagit.

Det vinnande bidraget kom från arkitektbyrån ON arkitekter som har tagit fram ett förslag med högkvalitativ arkitektur. Visionen är en spännande och nydanande byggnad om 15 000 kvadratmeter på 14 våningar där en ljusgård inne i byggnaden utgör en av husets attraktioner.

Den nya tingsrätten blir en del av kvarteret Tabellen och ingår som en viktig del i Västra Turebergs förnyelse där syftet är att skapa en attraktiv stadsmiljö. Förhoppningen är att utbyggnaden av tingsrätten kommer minska effekten av den barriär som järnvägen utgör.

Vacse har valt att samarbeta med Projektledarhuset för projekteringen av byggnaden.

Annons

Annons