Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Det goda livet i hjärtat av Hjärup

Livet levs lite bekvämare på Nafnes gård. Bild: Riksbyggen
Livet levs lite bekvämare på Nafnes gård. Bild: Riksbyggen
Publicerad av
Tommy Ekholm - 27 nov 2015

Hjärup är redan ett litet paradis. Mitt i byn byggs nu Nafnes Gård, ett underbart seniorboende med 48 bostadsrätter. Fyra stora stadsvillor omges av plataner, kastanjer, lönnar och blommande buskar. Följ med tillbaka till vikingatiden och tillbaka – anor och modernitet på samma gång.

I Hjärup, som tillhör Staffanstorp, bor runt 4 500 människor. Historieintresset är stort och energi och vilja saknas inte i bygden. Byalaget i Hjärup ordnar regelbundet olika kulturella aktiviteter.

Namnet Nafne härstammar från vikingatiden. I en privat trädgård i Hjärup finns en runsten med texten: ”Nafne reste stenen efter Toke. Sin broder.” Eftersom arkeologerna dessutom funnit stolphål efter byggnader på byggplatsen blev namnet Nafnes Gård en självklarhet.

Tillgänglighet - såklart

Nafnes Gård består av fyra huskroppar i tre våningar. Speciellt fokus har lagts på att utforma bostäder och gemensamma utrymme med hänsyn till äldres krav på tillgänglighet. Husens entréer är alla vända in mot den gemensamma gården. Tunga dörrar är försedda med automatiska dörröppnare. Samtliga lägenheter har tillgänglighet till gård och vindsförråd via trappor och hiss.

 

Låg klimatbelastning och energianvändning

Energianvändningen ska vara minst 25 procent lägre än gällande byggregler. I miljöbyggnad premieras energi framställd av förnyelsebara råvaror. Fönster är både identitetsskapande för byggnaden och har inverkan på energianvändning.

- Projektet har verkligen flutit på smidigt och vi är väldigt stolta att Hälsomedicinskt center har valt att förlägga sin verksamhet i bottenvåningen till ett av husen. Det är verkligen en kvalitetsstämpel för oss, avslutar Emil Nilsson, projektledare.