Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Mest borally i Östergötland

Foto: Flickr/Let Ideas Compete
Foto: Flickr/Let Ideas Compete
Publicerad av
Martin Stråmo - 03 dec 2015

Det finns ett tydligt samband mellan bostadsbrist och rusande budgivning, visar en kartläggning från Mäklarsamfundet. Men skenande priser finns inte bara i storstäderna.

Kinda, Linköping och Åtvidaberg har störst skillnad mellan annonspris och slutpris.

Mäklarsamfundet har jämfört försäljningssiffror från Mäklarstatistik med Boverkets uppgifter om kommuner redovisar underskott av bostäder.

-Det blir lite att slå in öppna dörrar; budgivning och prisökning är störst där det råder bostadsbrist, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

De senaste åren har priserna på bostäder skenat. I oktober låg ökningstakten på årsbasis på 16 respektive 12 procent för bostadsrätter och villor. Myndigheter och politiker har varnat för bostadsbubbla och hotande skuldkris. En rad åtgärder som lånetak, amorteringskrav, skuldkvoter och slopade ränteavdrag har genomförts eller diskuteras.

-Vi vill bidra till att debatten mer handlar om att öka utbudet av bostäder. Vår undersökning visar i svart på vitt att bostadsbrist leder till stigande priser, säger Eiken.

Östergötland är ett tydligt exempel. Linköping, med ett populärt universitet och god arbetsmarknad, lockar med snabbt stigande priser i staden och omgivningen som följd. I exempelvis Åtvidaberg steg borätterna med 34 procent över begärt pris.

(TT)