Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

SABO:s Kombohus får europeisk utmärkelse

Bild: SABO
Bild: SABO
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 dec 2015

Bransch- och intresseorganisationen SABO:s satsning på prispressade typhus uppmärksammas internationellt. SABO:s Kombohus får utmärkelsen ”Best practice” i den europeiska tävlingen EPSA – the platform for public excellence.

Bland över 260 tävlingsbidrag från 36 länder är SABO:s Kombohus en av dem som får utmärkelse. Tävlingens vision är skapa en arena där EUs offentliga sektor kan utmärka sig och bli en förebild för resten av världen. I det passar SABO:s ramupphandlingar av nyckelfärdiga hyreshus väl in. De gör att de allmännyttiga bostadsföretagen kan bygga lägenheter till 25 procent lägre pris än övriga marknaden i ett läge när Sverige har högst byggpriser i EU.

– Vi är glada och stolta över utmärkelsen. Sveriges höga byggpriser har gjort det nödvändigt för SABO att göra stora strategiska satsningar för att kunna bygga på flera orter. Den utmaningen har även andra europeiska länder och jag har förhoppningen att de inspireras av vårt arbete. Med ett koordinerat upphandlingsarbete kan även de driva fram kostnadseffektivare bostadsproduktion i sina länder, så som vi gjort med ramupphandlingarna av SABO:s Kombohus, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktionsfrågor på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Ytterligare möjlighet är att länder framöver skulle kunna upphandla bostadsproduktion med gemensamma krav för att trycka på arbetet med harmoniserade byggregler inom EU och därmed även öka konkurrensen i Sverige.

– Det skulle ge bättre möjligheter för våra svenska byggbolag som ser ökade volymer och industrialisering som en väg för att öka kostnadseffektivitet och kvalitet, säger Jonas Högset.