Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Nordiskt ljus i Mall of Scandinavia

I Dining Plaza sitter en ljusskulptur med 1 miljon ljuspunkter.  Här kan allt från ett drömlikt regn till norrsken skapas. Foto: ÅF Lighting
I Dining Plaza sitter en ljusskulptur med 1 miljon ljuspunkter. Här kan allt från ett drömlikt regn till norrsken skapas. Foto: ÅF Lighting
I Dining Plaza sitter en ljusskulptur med 1 miljon ljuspunkter.  Här kan allt från ett drömlikt regn till norrsken skapas. Foto: ÅF Lighting
I Dining Plaza sitter en ljusskulptur med 1 miljon ljuspunkter. Här kan allt från ett drömlikt regn till norrsken skapas. Foto: ÅF Lighting
Här återskapas ett kvällsljus i den stora ljusskulpturen. Foto: ÅF Lighting
Här återskapas ett kvällsljus i den stora ljusskulpturen. Foto: ÅF Lighting
Publicerad av
Lars Bergström - 12 jan 2016

Det föränderliga nordiska ljuset har varit utgångspunkt för ljusdesignen i Mall of Scandinavia. Precis som på våra breddgrader är ingen stund den andra lik i gallerian. Här möts besökaren av direkt och indirekt ljus – kallt och varmt – hög- och lågintensivt. Och ljuset strålar från alla håll.

När Wingårdh arkitekter ritade Skandinaviens största galleria, Mall of Scandinavia, så blev den nordiska designen vägledande. Det skulle vara ljusa, gedigna och äkta material med kvalitetskänsla. Och det skulle vara rena linjer. Ljusdesignen i Mall of Scandinavia tog även den sitt avstamp i det nordiska. – Ljuset på våra breddgrader är mångsidigt och föränderligt både när det gäller intensitet, färgtemperatur och riktning, säger Jim Collin som arbetat som projektledande ljusdesigner för Mall of Scandinavia sedan 2010, först på WSP och sedan på ÅF Lighting. Mastodontprojekt Det kan tyckas som ett mastodontprojekt. Det handlar om att ljussätta 101 000 kvadratmeter. Bara antalet belysningspunkter uppgår till 32 000 i gallerian. Och innan allt var på plats hann man rita om delar av ljussättningen hela 14 gånger. – Både marknadstrender och teknik hinner att ändra sig mycket under fem år. Exempelvis så var LED-tekniken inte så utvecklad när vi startade projektet. Från början projekterade vi för metallhalogenbelysning och lysrör. Nu har så gott som hela gallerian LED-belysning förutom i garagen, säger Jim Collin. Som ljusdesigner har Jim arbetat både med dagsljus och elljus i gallerian. Det direkta dagsljuset är en viktig komponent. Men det får inte hamna på fel ställen, som till exempel på shopfronterna. Dels bleker direkt solljus textilier, dels så är det inte bra om affärerna har olika ljus. Dagsljuset kommer huvudsakligen in i byggnaden genom 32 stycken lanterniner (uppbyggnader vid takfönstren) i varierande storlek. Det har hanterats på tre olika sätt. I delar av gallerian har det direkta dagsljuset mildrats genom att en opal duk placerats under glasytorna. Bäst kan det beskrivas som en ljusgenomtränglig duk som sprider ljuset på ett jämt sätt. I kombination med matta väggytor får ljuset en bra och diskret spridning. – Men överallt där det är lämpligt vill vi också ha ner det riktade dagsljuset. Därför använder vi perforerade dukar som släpper igenom ljuset i vissa vinklar men inte i andra. En bra liknelse är ljuset som faller igenom ett lövverk och skapar ett vackert ljus, säger Jim Collin.

Slutligen har en del lanterniner lämnats helt utan solavskärmning då deras utformning och placering medger att ett vackert dagsljus kommer in i köpcentrumet utan risk för bländning eller annat obehag.

Variation präglar elljuset För elljuset i Mall of Scandinavia gäller samma tänk som för dagsljuset. Det artificiella ljuset tar sig olika skepnader i gallerian genom att variera i intensitet, färgtemperatur och riktning. Ofta handlar det om ett diskret ljus som samverkar med arkitekturen, men här finns också riktiga ”eye catchers”. En av dem är den stora ljusskulpturen med 3 296 ljusstavar med längder upp till två meter. Vi hittar den i gallerians ”Dining Plaza”. – Stavarna består av LED-belysning i dubbelsidiga opalrör som gör att ljuset sprids jämt i rören. Hela ljusskulpturen blir som en gigantisk tredimensionell skärm där vi kan skapa olika effekter, från drömlikt färgat regn till artificiellt norrsken, säger Jim Collin. Färgkodning hjälper kunder att hitta Förutom att skapa spektakulära effekter har ljuset också en vägledande funktion, Ägaren till gallerian, Unibail Rodamco, arbetar utifrån konceptet customer journey, som handlar om att ge kunden en stark upplevelse genom hela besöket och hjälpa kunden att hitta rätt. Redan i garaget kommer den första upplevelsen där riktat ljus skapar en spektakulär vy med artificiella regndroppar som leker på motorhuven. Kunden leds sedan vidare genom ett parkeringsguidesystem som gör det lätt att hitta en ledig plats. Därefter hjälper en ljusfärgkodning kundens ”resa” genom gallerian. Foajéerna, eller Welcome halls, har färgade ljusväggar för att det ska gå lätt att hitta tillbaka sin p-plats bland alla 3700 platser. Och inne i gallerian hade de fyra noderna – som är uppkallade efter de fyra elementen jord, vind, eld och vatten – sitt eget ljus för att understryka elementen. Eldelementet har dock fått ge vika för det som nu kallas Designers Gallery, en plats för ny ung design.

3 Största utmaningarna i projektet:1) Att ta fram smarta designlösningar I projektet har Wingårdhs och ÅF arbetat med designlösningar, principlösningar och detaljutsnitt på mindre ytor. Därefter har andra konsulter för entreprenörens räkning arbetat vidare med färdigställandet. 2) Den långa tiden Under fem år hinner både teknik och marknadstrender ändras. Det ställer stora krav på flexibilitet. 14 gånger har man fått göra om ljusdesignen. Metallhalogen och lysrör har blivit föråldrade och har till stora delar byts ut till LED-belysning.

2) De stora volymerna och ytorna Att designa för volymer och ytor med 10 meters takhöjd, 12 meter breda gångar och 8 meter höga shopfronter är en utmaning. Det kräver mer ljus än vad de flesta är vana vid.

Ljuset i siffror (ruta) 32 000 belysningsarmaturer finns i Mall of Scandinavia.

Över 1 000 000 ljuspunkter består installationen i Dining Plaza av. Nära fem kilometer lysande linjearmaturer sitter i gallerian. 400-meterslopp. Förutom vissa hangarer är Mall of Scandinavia en av få platser där man kan springa ett 400-meterslopp inomhus utan att svänga eller vända.  17-meters projektions- och diffuseringsduk. Duken har en area på 230 kvadratmeter och sitter innanför ett av lanterninernas glastak.