Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

"Glädjande att regeringen vill samarbeta"

Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier. Foto: David Magnusson
Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier. Foto: David Magnusson
Publicerad av
Henrik Ståhl - 13 jan 2016

Sveriges Byggindustrier ser positivt på regeringens inbjudan till blocköverskridande samtal om bostadsbyggande.

- Det är glädjande att statsminister Löfven nu bjuder in till blocköverskridande samtal om hur Sverige ska skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggandet. Det är något som vi har efterlyst länge. Med tanke på att både regeringspartierna och Alliansen lyfte bostadsfrågan i valet 2014 borde förutsättningarna vara goda, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

- Ska Sverige få igång bostadsbyggandet krävs en rad olika, och många gånger ganska omfattande, åtgärder. Det handlar om att skapa en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, underlätta för kapitalsvaga hushåll att skaffa sig ett boende och se över plan- och bygglovsregler, säger Ola Månsson.

- Det är viktigt att de politiska partierna inser att åtgärder som sänkt ränteavdrag och införande av skuldkvotstak som förekommit i den politiska debatten skulle kunna ha direkt negativ inverkan på bostadsbyggandet. Detta då kostnaden för bostadsproduktionen idag ligger helt och hållet hos hushållen själva sedan den statliga bostadsfinansieringen upphörde, säger Ola Månsson.

- Vill regeringen på allvar få igång bostadsbyggandet förutsätter vi att man nu är villig att lyssna på de företag som ska bygga bostäderna. Dessvärre upplever vi så här långt inte att intresset för branschen varit tillräckligt stort. Det är trots allt företagen som ska bygga de 700 000 nya bostäder som behövs till 2025. Vi kommer att bidra med vår erfarenhet och kompetens, säger Ola Månsson.