Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Veidekke kräver backkameror

Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Publicerad av
Henrik Ståhl - 13 jan 2016

Veidekke inför krav på att backkameror ska finnas på deras anläggningsmaskiner.

I Norge införde liknande krav i slutet på förra året och nu följer Veidekke Anläggning i Sverige efter. Antalet olyckor och tillbud med backande maskiner har dramatiskt ökat och i maj 2014 backades en anställd ihjäl i en tunnel på en av Veidekkes arbetsplatser i Norge.

-Vi jobbar i en bransch som haft för många oönskade händelser med backande anläggningsmaskiner. Backkamera är ett billigt hjälpmedel när det gäller att rädda liv och öka säkerhet, säger Per Brinck, affärsområdeschef för Veidekke Anläggning i ett pressmeddelande.

För Veidekke finns det fyra riskområden som sticker ut mer än andra och kommer att få ett ökat fokus framöver. Det är fall från höjd, fallande föremål, kläm/fång-olyckor och stora fordon.

-Vi har i år tagit fram ett HMS-årshjul för att tydliggöra och visualisera vårtfokus påförbättringar av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM ). De ämnena vi har valt till årshjulet baserar sig både på de skador och händelser som sker oftast och på de skador och händelser som är allvarligast i vår verksamhet. Genomgången av aktuellt riskområde görs på ett involveringsmöte* där även våra UE deltar. Alla får chansen att bidra med kunskap och engagemang och ansvarstagandet ökar, säger Kathrine Larsson Andrén HMS-chef Veidekke Anläggning.