Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Färre lyckas pruta på bopriset

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Henrik Ståhl - 18 jan 2016

Bostadsmarknaden fortsätter vara het. Sista kvartalet i år minskade andelen som lyckades pruta på bostadsköpet, visar nya siffror från bostadssajten Booli.

Under hösten och vintern har en rad signaler kommit om att den kraftigt överhettade bostadsmarknaden kan vara på väg att svalna. Prisrusningen, upp 16 procent under helåret 2015 på bostadsrätter, avtog kraftigt under de sista månaderna och var i december nere på noll.

Samtidigt är en inbromsning normal för årstiden och experterna vill se hur priserna utvecklas i starten av det här året innan några säkra slutsatser kan dras om vart marknaden är på väg.

Ett annat tecken på en svalare bostadsmarknad är att banken SEB:s boprisindex, som presenterades på måndagen, för fjärde månaden i rad visar fallande förväntningar på bostadspriserna och nu är på den lägsta nivån sedan juni 2013.

Men siffrorna från bostadssöksajten Booli, som ägs av statliga SBAB, ger inget stöd för att marknaden håller på att bli i balans. Sedan 2012 har andelen prissänkningar halverats. Då sänktes priset vid 17,3 procent av försäljningarna, 2015 var motsvarande siffra 8,7 procent.

Och prutningen fortsatte minska även i slutet av året. Sista kvartalet sänktes priserna i 7,3 procent av affärerna, sista kvartalet 2014 sänktes priset i 11 procent av affärerna.

Fakta: Prissänkningar vid affärer

Andelen prissänkningar vid bostadsaffärer minskade inte i slutet av 2015.

Område Kvartal 4, 2014 Kvartal 4, 2015

Stockholm 4,5 procent 2,9 procent

Göteborg 3,7 procent 2,3 procent

Riket 11 procent 7,3 procent

Källa: Booli

(TT)