Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

"Det finns ingen bostadspolitik"

Monica Renstig presenterar rapporten. Foto: Axel Johansson
Monica Renstig presenterar rapporten. Foto: Axel Johansson
Anders Persson, Magnus Meyer, Alexandra Hagen och Mehmet Kaplan. Foto: Axel Johansson
Anders Persson, Magnus Meyer, Alexandra Hagen och Mehmet Kaplan. Foto: Axel Johansson
Publicerad av
Axel Johansson - 19 jan 2016

Svenska Teknik&Designföretagen presenterade idag rapporten ”Fem fel med bostadspolitiken”. Ett seminarium hölls på Almegahuset i Stockholm som inleddes med att rapportförfattaren Monica Renstig presenterade sina slutsatser från rapporten.

 

Den första slutsatsen hon presenterade var att det inte finns någon bostadspolitik. En bostadspolitik, menar Monica Renstig, innefattar också hållbar utveckling, stadsplanering, bostadsförsörjning och en bostadsmarknad.  

En konsekvens av denna bristande bostadspolitik är bland annat att det har skett en så kallad ”sommarstugeinflyttning” där människor flyttar in i sommarstugor i exempelvis Värmdö, strax utanför Stockholm. Sommarstugorna i sin tur är i områden där det inte finns kommunikationer och VVS.

- Sen i efterhand finner sig kommunerna plötsligt i att det kommer efterfrågan på förskolor och kommunikationer när det blir flera som bor där. De bosätter sig ju inte där för att de i allra första hand önskar det, utan det är vad man har råd med, säger Monica Renstig.

En annan slutsats är att det finns en ”försiktighetskultur” som skapas av för många och dyra regler. Monica Renstig nämnde bland annat att i och med kommunernas makt i bostadsfrågan så innebär det att i princip existerar det 290 olika regelverk som på olika sätt kan sätta käppar i hjulet.

Efterföljande panelsamtal

Efter presentationen följde ett panelsamtal där Mehmet Kaplan, bostads- och stadsutvecklingsminister, Magnus Meyer, vd för WSP, Alexandra Hagen, kontorschef på White Arkitekter och Anders Persson, näringspolitisk chef på STD-företagen samtalade om de olika felen som togs upp i rapporten. 

- Jag tror att det kan behövas ett Alexanderhugg för att lösa problemen. Om vi inte tar tag i det kommer det ta en sjuhelsikes tid, säger Magnus Meyer.