Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Centrum, berg och vatten möts

Bild: Werket Arkitekter AB
Bild: Werket Arkitekter AB
Publicerad av
Jessica Nejman - 22 jan 2016

I Sundsvall på Norra Kajen byggs 63 moderna bostadsrätter, hem med både berg och havsutsikt ett stenkast från centrum. Det är första gången på tio år som staden vittnar ett bygge av centrala bostadsrätter, något som välkomnades då mer än hälften av lägenheterna förvärvades redan efter tre veckor.

Inte alla hem kan få en närhet till både berg och vatten och också ett centrum, men i Sundsvall byggs 63 moderna lägenheter precis vid vattnet av byggherre Lillskär AB. Som granne med Sundsvallsfjärden och en grönskande park med en strandpromenad till centrum på fem minuter är läget få förunnat och välkomnades av intresserade som förvärvade 60 procent redan efter tre veckor.

Ett bygge på vatten

Norra Kajen består av ljusa och moderna boenden i storlekar från två till fem rum och kök där hiss, källarförråd samt parkeringsmöjligheter ingår. Samtliga lägenheter har en tidlös utformning där fokus bland annat ligger på planlösning, balkonger och generösa takterrasser för att ta in så mycket som möjligt av omgivningen.

Det som utmärker just Norra Kajen är ett av husen som helt byggs över vatten.

– Projektet skiljer sig från ett traditionellt bostadsprojekt då en av huskropparna byggs helt ute i vattnet. Det kräver goda kunskaper och erfarenhet från liknande projekt hos den entreprenör som ska ansvara för produktionen av de 63 lägenheterna som ska byggas. Därför känns det extra bra att vi har Peab som totalentreprenör för projektet som har lång erfarenhet av bostadsproduktion och att bygga vattennära och i vatten, säger Tore Berglund, vd för Lillskär AB.

Gröna rum i staden

Utmaningen har bland annat varit att skapa en modern men tidlös arkitektur. Den ljusa, grå tegelfasaden bryts av med burspråk och generösa fönsterpartier för att lysa upp huset under mörka kvällar och ta in ljuset under dagen. Burspråken och de gröna takterrasserna har varit en utgångspunkt i gestaltningen och har gett huset dess karaktär.

Inspiration har hämtats från hamnstäder med nyanserade och olikartade fasader och en idé om gröna rum i staden. Tanken har varit att låta naturen ta plats och uttrycka sig genom att använda ljusa och varma material.

Till sommaren 2017 ska husen stå klara.

FAKTA

Norra Kajen, Sundsvall

Byggherre: Lillskär AB

Totalentreprenör: Peab Sverige AB

Arkitekt: Werket Arkitekter AB

Omfattning (bruttoyta): 6 700 kvadratmeter

Byggkostnad: 100 - 150 miljoner kronor

Tidsram: Byggstart november 2015, beräknas stå klart sommaren 2017