Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Stort kvarter byggs vid Nissan i Halmstad

Kvarteret Borgen byggs i anslutning till ån Nissan. Bild: Liljewall arkitekter
Kvarteret Borgen byggs i anslutning till ån Nissan. Bild: Liljewall arkitekter
Publicerad av
Henrik Ståhl - 22 jan 2016

På Söder i Halmstad bygger det kommunala bostadsbolaget Halmstads Fastighets AB, HFAB, kvarteret Borgen. Det är företagets största nyproduktionssatsning på många år med totalt 179 lägenheter fördelat på tre etapper. Kvarteret byggs i anslutning till ån Nissan och består av åtta flerfamiljshus på mellan fyra och sju våningsplan.

Liljewall Arkitekter lämnade in det vinnande bidraget i den arkitekttävling som HFAB utlyst. Kvarteret byggs i den populära stadsdelen Söder, med gångavstånd till centrum och närhet till tre kända Halmstadsbyggnader: Slottet, Kronobryggeriet och Läkarvillan. Första spadtaget till Borgens inledande etapp togs i oktober 2015 och inflyttningen sker etappvis med start hösten 2017. I kvarteret byggs ettor, tvåor, treor och fyror med boytor på mellan trettio och nittioåtta kvadratmeter.

– Kvarteret byggs på en tomt där det tidigare funnits ett antal mindre industriföretag. Byggstart planeras till mitten av november, då inleds arbetet med att sanera marken. Efter årsskiftet väntas byggnationen sätta igång. Vår totalentreprenör Serneke Bygg bygger samtliga tre etapper parallellt, säger Mats Nilsson, projektledare för kvarteret Borgen på HFAB.

Varierande fasadmaterial i olika kulörer

Variation är nyckelordet i kvarterets arkitektoniska utformning, vilket bland annat märks på de åtta fristående huskropparnas varierande höjd som möjliggör ljusinsläpp och utsikt över Nissan från så många lägenheter som möjligt. Eftersom kvarteret blir stort när det står klart har HFAB satsat på varierande fasadmaterial. Somliga hus förses med en tegelfasad som växlar från svarta till grå nyanser, medan husen som vetter mot Dragvägen och Nissan byggs med en fasad av rheinzinkplåt. Under husen byggs ett garage med plats för 112 bilar.

 

Kvarteret Borgen, nybyggnad av flerfamiljshus på Söder i Halmstad 

Byggherre: Halmstads Fastighets AB

 

Byggnadsentreprenör: Serneke Bygg

 

Planansvarig: Halmstads kommun

 

Arkitekt: Liljewall arkitekter

 

Omfattning: 179 lägenheter

Byggkostnad: 240 miljoner kronor

 

Tidsram: Byggstart oktober 2015, inflyttningen inleds hösten 2017 och avslutas våren 2018.