Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Renovering på Stockholms Centralstation

Foto: Jernhusen
Foto: Jernhusen
Publicerad av
Henrik Ståhl - 27 jan 2016

Stockholms Centralstations huvudentré mot Vasagatan ska moderniseras. Effektiva snurrdörrar ska installeras samtidigt som arkitekturen och de klassiska konstverken lyfts fram. .

Jernhusen bygger om entréhallen på Stockholms Centralstation för att både modernisera och ta tillvara byggnadens kulturarv från tidigt 1900-tal. Framför allt är det de entréhallens takmålningar av Filip Månsson som nu ska lyftas fram efter att ha levt en undanskymd tillvaro. Flera av målningarna av John Ericsson och Natan Johansson inne i Centralhallen restaureras för att återfå sin gamla lyster.

För att öka tillgängligheten installeras moderna snurrdörrar. Sprickorna i fasaden lagas och kontorsvåningarna får en entré inifrån stationen. Hela ombyggnationen beräknas bli klar till sommaren.

Vid den stora moderniseringen av Stockholms Centralstation som stod klar 2014 gjordes ett omfattande grundförstärkningsarbete efter att stora sprickor upptäckts i fasaden. Stationsbyggnaden stod på träpålar från 1800-talet som sakta sjönk i leran. Två år efter grundförstärkning med nya pålar är byggnaden stabil och det går att laga sprickorna.