Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Norges modernaste sjukhus i full drift

Bild: Arkitektgruppen Nytt Østfoldsykehus
Bild: Arkitektgruppen Nytt Østfoldsykehus
Publicerad av
Henrik Ståhl - 27 jan 2016

Östfold Kalnes, som utvecklats genom en kombination av helande arkitektur och nyskapande 3D-teknik, invigdes i november 2015 i Sarpsborg söder om Oslo av Kung Harald V i Norge. Cowi har ansvarat för planering och projektering av sjukhuset.

Sjukhuset är ett av de största byggprojekten i Norge. Byggnaden som beräknas bli 85 000m2 stort, rymmer både områdets befintliga sjukhus samt psykiatriska funktioner där specialistvårdtjänster till de 300 000 invånarna i Østfold-regionen kommer att kunna erbjudas.

Sjukhuset byggs baserat på en digital 3D-modell som har använts under hela design- och planeringsstadiet för att skapa ett av Norges modernaste sjukhus.

Arkitektur som förebyggande funktion

Med Östfold-sjukhuset har man nått långt i utvecklingen av idén om ett "hälsohus", där utformning och inredning stödjer patienternas tillfrisknande och trivsel. För att underlätta för besökarna att orientera sig har fokus legat på att skap en så överskådlig blick som möjligt.

Logistiskanalys försäkrar om effektiv driftCowi i Norge har genomfört logistiska analyser på alla flöden av förbrukningsvaror, avfall, mat, läkemedel, med mera. Resultatet av analyserna visar ett förbättrat flöde av både patienter och material och därmed en effektivare drift.

Årets bästa öppna BIM-projekt 2014Cowis kontrakt omfattar bland annat förprojektering, funktionsprojektering, färdigställande samt driftsättning. COWI ansvarar även för projekteringsledningen av byggtekniken som bland annat innefattar elektro- och VVS-tekniska anläggningar, energi och miljö samt landskapsarkitektur.

Arkitektdelen är ett samarbete mellan Eliassen och Lambertz-Nilssen AS, Arkitema Architects och AART Architects. BIM (Byggnadsinformationsmodellering) användes i alla faser av projektet. Under 2014 tilldelades projektet pris för årets bästa öppna BIM-projekt