Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Innovativt kluster mitt i Stockholm city

Urban Escape är ett modernt stadsutvecklingsprojekt. Bild: AMF Fastigheter
Urban Escape är ett modernt stadsutvecklingsprojekt. Bild: AMF Fastigheter
Publicerad av
Annika Wihlborg - 29 jan 2016

Mitt i Stockholm city, i anslutning till Gallerian, finns fem hus, fyra gator och två torg som ofta glöms bort. Sommaren 2014 påbörjade fastighetsägaren AMF Fastigheter Urban Escape Stockholm, ett omfattande förnyelseprojekt med målsättningen att förvandla kvarteret till ett helt nytt stadsrum.

De fem fastigheterna, fyra gatorna och två torgen i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg utgör tillsammans Stockholm Urban Escape, som symboliserar den nya generationens citykvarter där hotell, bostäder, handel, service och kontor kombineras för att skapa dynamik dygnet runt. Sommaren 2014 togs första spadtaget till Urban Escape, som står klart våren 2018.

Tillgängliggör offentliga ytor

I samband med förverkligandet av Urban Escape omvandlas fem kontorsfastigheter från sjuttiotalet med en samlad yta på 95 000 kvadratmeter till moderna ”multifastigheter” med en total yta på 130 000 kvadratmeter. 62 000 kvadratmeter blir kontor, 29 000 kvadratmeter hotell och konferens och 38 000 kvadratmeter blir ytor för handel, restauranger och kaféer. I satsningen ingår även en modernisering av Brunkebergstorg, som genomförs i samverkan mellan Stockholms stad och Stena Fastigheter. De fem kontorshusen som ingår i projekten totalrenoveras och hela kvarteret får ett välbehövligt ansiktslyft.

Med Stockholm Urban Escape vill AMF Fastigheter tillgängliggöra nya offentliga ytor och tillföra ny energi och emotionella värden till staden. I Urban Escape ska det finnas plats för såväl arbete som shopping, avkoppling och umgänge. AMF Fastigheter satsar därför på att skapa en mix av hotell, restauranger, kaféer, butiker och olika typer av serviceinrättningar som bland annat kommer att återfinnas på kvarterets tak.

Nya butiker, kaféer och restauranger i Gallerian

– Som en del av Urban Escape Stockholm kommer Gallerian att förstärkas, öppnas och bli mer inbjudande, attraktiv och lättillgänglig. I Urban Escape ingår Gallerian som en central destination. Det kommer att skapa en ny puls, större flöden och ett stort mervärde för Gallerians besökare, säger Anders Pettersson, retailchef på Gallerian.

Gallerian tar språnget in i det nya genom att berikas med en bredare butiksmix med fler butiker i olika format. Nya koncept inom mat och dryck kommer att bidra till att stärka Gallerian som destination. Just nu uppdateras delar av kundgatan med inspirerande interiör och nya butiker. Flera av Gallerians existerande butiker flyttar in i redan under hösten/vintern 2015, därefter sker en succesiv inflyttning allt eftersom butikslokalerna färdigställs. Under 2016 öppnar ytterligare ett flertal spännande butiker, kaféer och restauranger.

– Utvecklingen av Urban Escape Stockholm, där Gallerian är en central destination, sker successivt och långsiktigt. Den omfattar utökad handelsyta, en ny stor entré mot Brunkebergstorg, ett delvis nytt formspråk i interiören mot kundgatan, förstärkt butiksmix, nya koncept inom mode, förbättrad kvalitet och större variation inom mat och dryck, säger Anders Pettersson.