Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Tävling om minnesvård över tsunamin

Blockhusudden på Södra Djurgården. Foto: SFV
Blockhusudden på Södra Djurgården. Foto: SFV
Publicerad av
Henrik Ståhl - 01 feb 2016

I oktober 2015 fick Statens fastighetsverk i uppdrag av regeringen att ansvara för utformningen av en minnesvård över flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004. Nu kan svenska och internationella konstnärer anmäla intresse för att tävla om dess konstnärliga gestaltning. Vinnaren avslöjas i december 2016. Ett år senare ska minnesvården stå klar på Södra Djurgården i Stockholm.

-  Vi är stolta över förtroendet att få uppföra minnesvården och hoppas att den ska motsvara de anhörigas och närståendes förväntningar. Två av tävlingsjuryns åtta medlemmar representerar gruppen och jag ser fram emot att tillsammans med dem få genomföra tävlingen, säger Vanja Knocke, projektledare vid Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande..

Statens fastighetsverk och Statens konstråd inleder nu en internationell tävling om utformningen av minnesvården, i samråd med Sveriges Arkitekter. Den första tävlingsfasen inleds nu och pågår till 10 mars. Det är en prekvalificering där svenska och internationella konstnärer anmäler intresse för att delta i tävlingen. De kan välja att tävla som enskild konstnär, som konstnärsgrupp eller som konstnär i samverkan med en landskapsarkitekt. Preliminär budget för den konstnärliga gestaltningen i sig är ca 3,7 miljoner kronor.

I slutet av april utser arrangörerna de fem enskilda konstnärer eller grupper som går vidare till fortsatt tävling. Dessa har sedan fyra månader på sig att färdigställa sina tävlingsförslag. I december 2016 utser juryn vilket av de fem förslagen som har vunnit tävlingen och vilken konstnär eller grupp som får i uppdrag att genomföra gestaltningen. Eftersom namnen bakom tävlingsförslagen är anonyma också för juryn är det först i detta skede som de vet vilken konstnär som vinner.

Om allt går som planerat kommer minnesvården att stå klar i december 2017.

Tävlingsjury består av åtta personer varav två representerar efterlevande och anhöriga;

  • Anders Bodin, arkitekt SAR/MSA, kulturarvsspecialist Statens fastighetsverk (ordförande)
  • Gunnar Björkman, parkchef Kungliga Djurgårdens förvaltning
  • Jonas Dahlberg, konstnär, står bl a bakom Utøyamonumentet
  • Josefine Fredriksson, efterlevande anhörig efter flodvågskatastrofen
  • Anders Kling, landskapsarkitekt LAR/MSA
  • Lotta Mossum, curator Statens konstråd
  • Ann-Sofi Noring, vice museichef Moderna Museet
  • Maria Stigsson, efterlevande anhörig efter flodvågskatastrofen

Minnesvården kommer att uppföras vid Blockhusudden på Södra Djurgården, en del av Nationalstadsparken. Platsen ligger i närheten av Thielska galleriet.