Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Junibacken bygger ny entré

Foto: Junibacken
Foto: Junibacken
Publicerad av
Tommy Ekholm - 05 feb 2016

Junibacken i Stockholm får en ny entré. Den nya entrén, som placeras närmare Junibackens bokhandel, är ritad av AIX arkitekter. Entrén kommer att uppföras i glas och stål, vilket harmoniserar med Junibackens övriga exteriöra arkitektur.

Utbyggnaden planeras vara färdig 31 mars.

- Nybyggnaden görs för att effektivisera köbildningen under högsäsong, öka tillgängligheten samt förbättra inomhusklimatet för både besökare och personal, säger Lars Ewaldh, fastighetschef på Junibacken. Genom att flytta entrén till huskroppens västra sida får entrén dessutom en mer central placering i huset, vilken kommer att förbättra logistiken i huset.

I samband med bygget av den nya entrén kommer även entréhallen att omgestaltas. Nuvarande John Bauertema kommer att ersättas med en ny bokinspirerad scenografi.

- Miljön i entréhallen börjar bli sliten och inaktuell. Vi kommer därför att skapa en ny scenografi som bättre harmoniserar med Junibackens mission, det vill säga lusten till att läsa, säger Mia Mirstam, Junibackens scenograf och ansvarig för gestaltningen.

Det blir en miljö för både barn och vuxna. Vid entréerna till både Sagotorget och Sagotåget kommer gigantiska blyertspennor att placeras. Dessutom kommer fler låsbara skåp, en ny och mer tillgänglig kassadisk att installeras. Hela känslan i rummet är tänkt att kännas varm, välkomnande och med stark bokkänsla.

– Ingen ska kunna missa Junibackens mission att här är boken i centrum och att vi vill locka till läsning, säger Mia Mirstam.