Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Skanska bygger omsorgsboende

Bild: Kjellander Sjöberg
Bild: Kjellander Sjöberg
Publicerad av
Henrik Ståhl - 10 feb 2016

Skanska och Humana har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för ett nytt omsorgsboende med 72 lägenheter i kvarteret Skärvet i Växjö. Boendet blir starten för utvecklingen av den nya estadsdelen Bäckaslöv.  

Kvarteret Skärvet, i den nya stadsdelen Bäckaslöv, ligger mellan centrum och Norra Bergundasjön. Här ska Skanska utveckla en stadsdel med drygt 200 bostäder i blandade upplåtelseformer.

Vård- och omsorgsboendet som Skanska ska bygga är den första etappen i det nya området. Byggnaden blir fyra våningar hög och har takterrass med växthus, solceller och sedumbeläggning. Huset ska klara Skanskas tuffaste miljökriterier, vilket bland annat innebär att det ska generera lika mycket förnybar energi från solceller som det förbrukar under ett år. Ambitionen är att allt byggavfall ska återvinnas, samt att alla material ska vara bra miljöval och fria från farliga ämnen.

– Det känns oerhört inspirerande att tillsammans med Humana utveckla vårt grönaste äldreboende hittills. Jag är övertygad om att kvarteret Skärvet stakar ut vägen för hur framtida vårdboenden kommer utformas. Projektet blir också startskottet för utvecklingen av ytterligare cirka 150 lägenheter i området, säger Freddie Bergkvist, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB i ett pressmeddelande.

Byggnaderna i det nya kvarteret kommer att miljöcertifieras och omges av grönytor för att skapa attraktiva mötesplatser. Ambitionen är att vård- och omsorgsboendet ska certifieras enligt miljöcertifieringssystemet LEED, på högsta nivån, Platinum.

Byggstarten beräknas till mars i år och avsikten är att huset ska stå klart sommaren 2017.