Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Varsam renovering av Universitetshuset

Universitetshusets trapphall.  Foto: Åke E:son Lindman
Universitetshusets trapphall. Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman
Universitetshusets aula. Foto: Åke E:son Lindman
Universitetshusets aula. Foto: Åke E:son Lindman
Publicerad av
Henrik Ståhl - 17 feb 2016

Statens fastighetsverk påbörjar en omfattande renovering av Universitetshuset i Uppsala. Renoveringen ska leda till en modernisering av bland annat el, tillgänglighet, belysning och akustik. Renoveringen ska vara klar under nästa år. 

Universitetshuset är ur kulturhistoriskt hänseende en av Uppsalas främsta byggnader, centralt placerad med Gustavianum och Uppsala domkyrka som grannar. Byggnaden, som ritades av arkitekt Herman Teodor Holmgren 1877, skulle manifestera universitetets roll och betydelse och det sparades inte på något. Ett exempel på detta är husets trapphall som med sina symmetriska trapplopp och kupoler räknas som ett av Sveriges främsta arkitektoniska verk från slutet av 1800-talet.

-  Det är en fantastiskt vacker kulturhistorisk byggnad som vi nu tar oss an. Här finns gott om dekormåleri, specialritade möbler, oljemålningar och gipsskulpturer. Det innebär också att extra stor hänsyn och varsamhet måste visas i projektets alla delar, säger Mathias von Schlieben, fastighetschef vid Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.

Initialt läggs mycket tid på att skydda den värdefulla interiören. Trappor, golv och statyer täcks med skyddsmaterial och en stor del av konsten packas ner för att tillfälligt flyttas till andra lokaler.

Målet med renoveringen är att Universitetshuset ska bli Uppsala universitets entré – att förbättra tillgänglighet och inomhusklimat, att höja säkerheten samt att modernisera inredning och teknik. I detta ingår till exempel data- och AV-system, energieffektiv belysning och förbättrad akustik.

Parallellt med den interiöra renoveringen tas även utsidan om hand. Statens fastighetsverk har nyligen bytt byggnadens plåttak och sedan 2014 har en fasadrenovering pågått som innebär byte av vittrande kalksten i listverk och omfattningar. Den nya stenen är svensk och kommer från Kinnekulle kalkbrott och från Borghamn vid Vättern.