Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Brian Enos konst till Flemingsberg

Foto: Mattias Lindback
Foto: Mattias Lindback
Publicerad av
Henrik Ståhl - 19 feb 2016

Den världsberömde musikern och konstnären Brian Eno besökte under tisdagen Kästa skola i Flemingsberg för att presentera sitt första offentliga permanenta konstverk i Sverige, beställt av Huge Fastigheter. Besöket möttes av ett stort pressuppbåd.

Konstverket heter 77 Million Paintings for Kästa School. På åtta skärmar slumpas bilder fram utifrån det material som matats in i ett datorprogram, som ett slags digitalt kalejdoskop. Verket ackompanjeras också av Brian Enos musik. Installationen förnyar sig ständigt och samma bild återkommer bara vart 300:e år.

Konstverket är den senaste fasen i utvecklingen av hans internationellt kända verk 77 Million Paintings. Nu har Brian Eno för första gången bjudit in andra att bidra med egna bilder till konstverket, nämligen eleverna själva.

För Brian Eno är barnens medverkan ett sätt att släppa kontrollen över verket och låta det leva sitt eget liv.

– Barnen bidrar med saker som jag inte skulle kunna drömma om att göra. Som snögubbar till exempel, säger Brian Eno i ett pressmeddelande.

När Huge bygger nytt går alltid en viss del av projektets totala kostnad till konst. Konstkonsulten Ann Magnusson/AM Public har initierat och drivit samarbetet med Brian Eno, utifrån sitt uppdrag för Huge Fastigheter.