Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Rikshem ser över styrdokument

Foto: Rikshem
Foto: Rikshem
Publicerad av
Henrik Ståhl - 22 feb 2016

Det skandalomsusade fastighetsbolaget Rikshems styrelse har beslutat om en översyn av bolagets styrdokument.

En oberoende granskning har konstaterat avvikelser, skriver Rikshem i ett pressmeddelande.

"Arbetet påbörjas direkt och beräknas vara klart under våren. De felaktigheter avseende skatt relaterat till resor och representation som framkommit i granskningen kommer att rättas omgående", skriver styrelseordförande Mats Mared i en kommentar.

Styrelsen har efter granskningen, genomförd av revisorn Martin Krüger på KPMG, beslutat att ge vd Jan-Erik Höjvall fortsatt förtroende.

"Men om den frågan har det inte rått full enighet i styrelsen", skriver Mared.

Privata resor

I Krügers granskning konstateras att vd och vice vd åkt på en betald utlandsresa som delvis haft privat karaktär och detta ska enligt granskaren inte ha hanterats skattemässigt korrekt av bolaget.

Det har även slarvats med löneavdrag och förmånsredovisning vid 18 utgiftstillfällen i samband med resor och representation.

Utöver detta har vd och vice vd varit involverade i en rad fastighetsaffärer vid sidan av utan att på förhand inhämtat godkännande av styrelsen.

Jävsrisk

Dessutom ska en konsult anlitad av Rikshem ha förvärvat fastigheter av bolaget, affärer som godkänts av vd utan att denna beaktat risken för jäv.

"Då individen bakom köparen haft en lång affärsrelation med vd, borde en extern värdering genomförts före försäljningen, fastigheten bjudits ut på den öppna marknaden samt styrelsen fattat beslut om försäljningen", skriver Krüger i en sammanfattning av granskningen.

(TT)