Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Värmlands villor säljs långsammast

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Henrik Ståhl - 24 feb 2016

I Värmland tar det i snitt över ett halvår att sälja en villa. I Stockholm är en bostadsrätt såld på i snitt tre veckor. Säljtiderna för bostäder varierar kraftigt över landet och har krympt rejält jämfört med för ett år sedan.

Det är statliga bolåneföretaget SBAB som gått igenom hur lång tid det i genomsnitt tar från det att en bostad annonserats på bostadssajten Booli tills det att den säljs.

Vecka sju i år tog det i genomsnitt 104 dagar att sälja en villa eller ett radhus och 27 dagar att sälja en bostadsrätt. Motsvarande vecka förra året hade villorna sålts efter 146 dagar och bostadsrätterna efter 53 dagar.

-När utbudet minskar gäller det att vara blixtsnabb. Samtidigt kan känslan av att utbudet är lågt förklaras av att affärerna går så rasande snabbt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Skillnaderna är mycket stora i landet. I Stockholms län säljs villor i snitt på mindre än en månad, i Värmland och Kronoberg tar motsvarande affär över sex månader.

-Ett flyttbeslut är många gånger känslomässigt jobbigt och den här statistiken visar också att du måste vara både alert för att hinna med och påläst för att fatta välgrundade beslut, säger Claudia Wörmann.

(TT)