Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Ökad planering för bygg- och återvinning

Anna Fredriksson, ansvarig forskare. Foto: Linköpings Universitet
Anna Fredriksson, ansvarig forskare. Foto: Linköpings Universitet
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 25 feb 2016

Forskare vid Linköpings Universitet arbetar med att ta fram ett nytt planeringsverktyg anpassat för bygg- och återvinningsindustrin. Syftet är att tillgängliga resurser ska användas effektivare, samt bidra till lägre byggkostnader. Projektet kallas RePlan och är finansierat av Vinnova. Detta skriver Lunds Universitet i ett pressmeddelande.

 

Anna Fredriksson, universitetslektor i bygglogistik vid Linköpings universitet är ansvarig forskare för projektet och menar att det finns stora likheter mellan bygg- och återvinningsindustrin och på den högsta nivån finns strategiska översiktsplaner som gäller för hela företaget, samt fungerande planering hur saker rent praktiskt ska gå till. Men att den taktiska mellannivån saknas.

 

– Inom både bygg- och återvinningsindustrin saknas en taktisk nivå för planering. De är duktiga på att planera det dagliga, men för att resurserna ska användas effektivt behöver man lyfta sig ovanför det operativa, säger Anna Fredriksson i pressmeddelandet.

 

Projektet ska under två år dels hitta fungerande processer för planering och implementering, dels ta fram it-stöd. Resultatet ska också hinna införas och testas inom något område.

 

Engagerade i projektet är, förutom forskare vid Linköpings universitet även Chalmers, NCC och Rangsells samt de två it-företagen Optimity och Vico software.

 

Projektet startade i januari i år och löper ut under årsskiftet 2017/18. Den totala budgeten ligger på runt nio miljoner kronor varav Vinnova står för cirka 4,2 miljoner kronor.