Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Storsatsning som ångar på

Foto: Ess Group
Foto: Ess Group
Publicerad av
Tommy Ekholm - 26 feb 2016

Det anrika ångkraftverket Kokpunkten i Västerås firar 100 årsjubileum nästa år och det med en rejäl ansiktslyftning. Verket, som en gång i tiden var en av landets största energiproducenter, förvandlas nu till en industriromantisk dröm vid Mälarens strand. Det är dags att lägga namnet The Steam Hotel på minnet.

Augusti 2017 står Ess Groups hotell färdigt, med sina 18 våningar, 230 rum, två restauranger och en historisk spaupplevelse. I ångkraftverket Kokpunktens industrilokaler, som stått orörda sedan man stängde 1992 skapas nu en ny destination.

– Vi har självklart bevarat den häftiga industrikänslan från Kokpunktens storhetstid. I hotellet öppnar vi till exempel ett stort ångspa där några av de gamla ångturbinerna står för en del av behandlingen. Vi har återvunnit så mycket vi bara kunnat, en gammal ångpanna blir en bar, och så vidare. Vi planerar för en vinterträdgård och stor takterass, pool inomhus och utomhus, och självfallet hisnande häftiga rum, säger Jonas Stenberg, vd och en av grundarna bakom Ess Group.

ESS Group ligger blad annat bakom två av Sveriges bästa spahotell – Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad och cityhotellen Pigalle och Bellora i Göteborg.  – Att vårt hittills största projekt blir här, mitt i det expansiva Västerås och Mälardalen känns helt rätt. I Kokpunkten har det producerats mer energi än det går att föreställa sig, och det kommer vi att fortsätta med om än i lite ny tappning, säger Jonas Stenberg.

Fakta, The Steam Hotel:

Ångkraftverket Kokpunkten från 1917 blir år 2017 The Steam Hotel med:

- 18 våningar - Mer än 100 heltidsanställda - 230 rum - 2 restauranger - 2 barer - 1 spa - Utomhuspool på 7:e våningen - Takterasser - Möteslokaler för upp till 650 personer