Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Prisat grönt höghus med en hektar skog

Detaljbild av balkonger med planterade träd. Foto: Boeri Studio.
Detaljbild av balkonger med planterade träd. Foto: Boeri Studio.
 Italienska Boeri Studios höghus Bosco Verticale i Milano, med bostäder och en fasad full med grönskande buskar och mindre träd
Italienska Boeri Studios höghus Bosco Verticale i Milano, med bostäder och en fasad full med grönskande buskar och mindre träd
Publicerad av
Willeam Vendel - 26 feb 2016

Ett bostadskomplex i Milano där träd och människor delar livsutrymme har belönats med ett arkitekturpris och omnämns som ”världens vackraste höghus” av juryn.

Italienska Boeri Studio tilldelades 2014 International Highrise Award för sitt Bosco Verticale i Milano, ett höghus med bostäder och en fasad full med grönskande buskar och mindre träd som gett huset dess namn (”Vertikala skogen”). Enligt utmärkelsen är byggnaden ”världens vackraste och mest innovativa höghus” och det vinnande bidraget valdes ut i en final med tre andra prominenta arkitekter: Rem Koolhaas, Steven Holl och Jean Nouvel. Juryn fäste stor vikt vid Boeri Studios unika lösning att smycka höghuset med över 800 träd och 16 000 buskar och plantor.

– Bosco Verticale är ett uttryck för det mänskliga behovet av kontakt med naturen. Det är ett radikalt och modigt sätt att skapa uppslag för morgondagens städer, och utan tvivel ett riktmärke för hur utvecklingen av våra tätbefolkade stadsmiljöer i Europa, fastslog juryns ordförande Christophe Ingenhoven.

Arkitekten Stefano Boeri förklarade att höghuset Bosco Verticale är ett nytt sätt att möta behovet av höga byggnader, där träd och människor delar livsutrymme med varandra. Boeri Studio utgjordes ursprungligen av Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra men idag är den uppdelad i två firmor; Barreca & La Varra och Stefano Boeri Architetti.

Priset 2014 International Highrise Award delas ut vartannat år och ges ut av staden Frankfurt, DekaBank och Frankfurts arkitekturmuseum.

Bostadskomplexet består av två torn på 80 respektive 112 meter höga. Totalt har det planterats de 480 större och medelstora träd, 250 mindre träd och 11 000 markplantor och 5 000 buskar, vilket tillsammans utgör en hektar skog.

Fakta: Stefano Boeri Architetti Firman ägs av Stefano Boeri och Michele Brunello. Studion har 19 anställda varav 17 arkitekter. Grundaren Stefano Boeri, född 1956, är professor i stadsplanering vid Politecnico i Milano. Han har tidigare varit chefredaktör för arkitekturtidskrifterna Abitare och Domus. Boeri har varit delaktig i planeringen av den nya stadsplanen för Milano inom ramen för 2015 Milan Architecture Expo.

Annons

Annons

Annons