Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 19 2019
Senaste Nytt

London rustar upp gammalt byggnadsbestånd

Typiskt historiskt stadsdelscentrum i London. Ett av många som kommer att saneras. Foto: Greater London Authority
Typiskt historiskt stadsdelscentrum i London. Ett av många som kommer att saneras. Foto: Greater London Authority
Publicerad av
Markku Björkman - 01 mar 2016

Den brittiska huvudstaden London har länge satsat på att bygga nya hus och helst på höjden. Äldre, historiskt värdefullt byggnadsbestånd har fått förfalla eller har rivits ned helt.

Nu har stadens politiska ledning upptäckt de många stadsdelscentra med otaliga historiska byggnader, gemytliga torg och andra mer eller mindre hemlighetsfulla miljöer, men på grund av en massiv kontorisering är även dessa områden så gott som döda på kvällarna.  

Dessutom är det uppenbart att turisterna, som är en viktig inkomstkälla för tiotusentals Londonbor, är mer intresserade av historiska gatustråk än av glänsande glasfasader i finansdistrikt.

En enig stadsplanekonferens, som arrangerades nyligen yrkade på att Londons stadskärnor bör koncentrera sig mer på restaurering av äldre, arkitektoniskt intressanta hus och med hjälp av saneringen öka antalet bostäder även i dessa stadsdelscentra. Det var ett av konferensens viktigaste teman. 

-  Vi måste sparka igång så fort som möjligt sade William McKee, ordförande för yttre Londons kommission, som förbereder sin slutrapport för borgmästare Boris Johnson.

McKee sade att ett annat viktigt tema var hur Londonförorterna kan bidra till att uppfylla den förväntade befolkningstillväxten i form av nya bostäder, kommunikationer, sysselsättning och de djupgående förändringar som äger rum inom detaljhandeln. 

Nya tillåtna byggrätter alstrar, enligt McKee alldeles för många kontorslokaler. De utgör 40 procent av alla fastighetslokaler i vissa stadskärnor.

Ett exempel på lyckade restaureringar är de gregorianska 1800-talshus i London-stadsdelen Islington. De röda, väl utsmyckade tegelhusen associeras ofta med både klassisk uppblåshet och typiska arbetarkvarter. Under 1800-talet, när området, med sitt utmärkta läge i närheten av Londons city, var Islington mondänt och här byggdes då stora ståtliga hus. I slutet av andra världskriget, när de rika flyttade därifrån, förföll området och Islington kom under sena halvan av 1900-talet att sammankopplas mest med storstadsmässig fattigdom.

 Nu verkar London ha tänkt om. Arkitektkontor fått fria händer i Islington i tidigare illa medfarna hus som ska förvandlas till att bli både trendigt smakfulla och funktionella. Arkitekten Ben Ridely, grundare av byrån Architecture for London hade arbetat med ett flertal projekt i Islington-området Barnsbury, innan han kom över huset han bara inte kunde låta bli. Här skulle han bo själv. Lägenheten som förvisso är inhyst i en gregoriansk fasad, byggdes om redan på 1970-talet, då man byggde om huset från ”Town house” till lägenheter. I utmaningen låg för Ben därför att förvandla en 70-talslägenhet med 1800-talsstommar till ett ljust och öppet 2000-talshem.

 

 

 

Annons

Annons

Annons