Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, mar, 26 2019
Senaste Nytt

Kolmårdsmarmor är årets sten

Brytning av kolmårdsmarmor i brottet i Oxåker, Kolmården. Bild: Borghamns Stenförädling
Brytning av kolmårdsmarmor i brottet i Oxåker, Kolmården. Bild: Borghamns Stenförädling
Publicerad av
Conventus MediaHouse - 04 mar 2016

Sveriges Stenindustriförbund har utsett kolmårdsmarmor till årets svenska sten 2016. Kolmårdsmarmor är Östergötlands landskapssten och har nyligen nominerats som internationellt geologiskt arv och efterfrågan på den exklusiva grönskiftande svenska marmorn har ökat markant de senaste åren.

Motiveringen till årets sten lyder: ”Kolmårdsmarmor har en viktig plats i svensk stenhistoria och utses till Årets svenska sten 2016 för sin utsökta elegans. Likt en stenarnas diva hör den till en av de exklusivare marmorsorterna med nyanser från ljusgrönt till grönsvart, vilket inspirerat arkitekter och konstnärer under århundranden.”

- Jag håller helt med i motiveringen. Stenen har en utsökt elegans och har inspirerat många! Den ständigt ökande efterfrågan visar att det är något speciellt med Kolmårdsmarmor, säger Kai Marklin, ordförande för Sveriges Stenindustriförbund.

En historisk sten som fått en renässans

Under slutet av 1600-talet användes kolmårdsmarmorn för att smycka till exempel Stockholms Slott och Drottningholms Slott.

Andra mer nutida exempel som förknippas med stensroten är Stockholms Stadshus, Kreugers Tändstickspalats och även Rockefeller Center i New York.

Under 20 år bröts dock inte denna stensort. Men år 1993 började Borghamns Stenförädling att bryta stensorten och är den enda leverantören av kolmårdsmarmor. De senaste åren har kolmårdsmarmorn upplevt en renässans, inte minst som inredning i privatbostäder.

– De senaste åren har efterfrågan ökat kraftigt på just Kolmårdsmarmor. Produktionen har mer än fördubblats och utgör idag drygt 50 procent av vår totala produktion, säger Mats-Ola Ericsson, stenmästare och vd vid Borghamns Stenförädling. Efterfrågan har bland annat ökat från offentliga beställare. Då kolmårdsmarmorn är väldigt hård marmor står den sig väl mot slitage.

Mats-Ola Ericsson tycker att det är väldigt kul att kolmårdsmarmorn vunnit priset för årets sten.

- Det känns jättekul just  att kolmårdsmarmorn blir uppmärksammad också. Det är en gammal traditionell stensort som inte finns någon annanstans i världen, säger Mats-Ola Ericsson. 

Annons

Annons

Annons