Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Kaxigt landmärke i Kista

Kista Torn är ett bostadskvarter bestående av två torn. Den ena, på 35 våningsplan, blir Stockholms högsta bostadshus. Med sin höjd blir huset ett tydligt landmärke i Kista. Foto: Gustav Kaiser
Kista Torn är ett bostadskvarter bestående av två torn. Den ena, på 35 våningsplan, blir Stockholms högsta bostadshus. Med sin höjd blir huset ett tydligt landmärke i Kista. Foto: Gustav Kaiser
Tornen har 35 respektive 15 våningsplan med 362 bostäder. Bild: Carbonwhite
Tornen har 35 respektive 15 våningsplan med 362 bostäder. Bild: Carbonwhite
Publicerad av
Tommy Ekholm - 04 mar 2016

Mitt i expansiva Kista har ett nytt bostadskvarter med höghus tagit plats. Husen är uppstickare i dubbel bemärkelse. De är utformade som två höga torn med 35 plus 15 bostadsvåningar. Tillsammans med gemensam takterrass erbjuder de ett attraktivt boende och kvarteret bildar ett tydligt landmärke i området.

En samlad entré välkomnar boende till de bägge tornen och leder in till en lobby med mötesplatser och postfack. Planer finns på caféverksamhet med uteplats i anslutning till entrén.

Rekordhögt bostadshus

Kista är ett område med urban stadssiluett. Bostadskvarteret Kista Torn, bestående av de två tornen, bildar ett landmärke med särskilt uttryck och passar väl in i området. Inuti är lägenheterna ljusa och stilrena. De har öppen och flexibel planlösning och flera av bostäderna bjuder på panoramavyer genom stora fönsterpartier. Det ena tornet har 35 bostadsvåningar och blir därmed Stockholms högsta bostadshus. Den gemensamma takterassen på 120 kvadratmeter erbjuder en vidsträckt utsikt. Det lägre tornet inrymmer 15 bostadsvåningar. Tillsammans bildar de 362 bostäder. 

Genomtänkt design

Originalinredningen består av naturliga material. Vitt och svart kakel respektive klinker kombineras med naturmaterial i mjuka grå och beiga nyanser för att ge ett mjukare intryck. Vitmålade väggar och mattlackad ekparkett är genomgående. Både kök och badrum utrustas med moderna vitvaror och alla lägenheter har en egen loggia - ett inglasat uterum – uppvärmd året runt. Lägenhetsförråd, parkeringsplatser och cykelförråd finns att tillgå.

Lagarbete att bygga skyskrapa

Kista Torn har ritats av Brunnberg & Forshed Arkitektkontor.

- Det är ett utpräglat lagarbete för att få till en skyskrapa. Men vi är vana att arbeta i team och tar vara på all samlad kunskap, säger Björn Dahlberg, arkitekt på Brunnberg & Forshed Arkitektkontor.

Det är inte bara själva höjden som är en utmaning med Kista Torn, utan framförallt funktionen. För att få spänning och variation i fasaden har arkitekterna valt att arbeta i flera lager av glas. Resultatet blir ett dynamiskt mönster som ger ett urbant yttre i kombination med ett funktionellt boende. Kvarteret är redan slutsålt och inflyttningen har precis börjat.