Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Tengbom ritar om Pop House

Bild: Tengbom
Bild: Tengbom
Bild: Tengbom
Bild: Tengbom
Publicerad av
Henrik Ståhl - 04 mar 2016

I maj invigs en ny del av Pop House på Djurgården. Tengbom har under vintern gjort en total rockad interiört, och adderar nu också en tillbyggnad helt gjord i glas.

Byggnaden på Djurgårdsvägen 68, ursprungligen ritad av Johan Celsing, stod färdig i maj 2013 och är en stor turistattraktion. Huset inrymmer hotell, restaurang och bar, ABBA the Museum, Swedish Hall of Fame, Svenska Populärmusikens Historia samt museishop. Efter ett ägarbyte 2015 bytte man namn till Pop House. Det enorma trycket av besökare, över en miljon gäster sedan dörrarna öppnades, ställde hårda krav på byggnaden och snart upptäckte man att logistiken behövde ses över. Nu har den publika delen med restaurang, hotellreception, bar och butik på bottenplan genomgått en total förändring, ett uppdrag som gick till Tengbom. I samband med ombyggnationen ritades en ny entré till utställningarna och ny yta frigjordes med möjlighet att skapa fler temporära utställningar.

– Vi har haft en grundidé och tankar om ett koncept som Tengbom har hjälpt oss att uppnå. Martin Rangfast har varit kittet i den kreativa processen och tagit fram lösningar på hur vi effektivt kan integrera våra verksamheter Pop House och ABBA the Museum, samt skapa ett bra logistiskt flöde i våra lokaler, säger Pelle Lindberg, vd på Pop House i ett pressmeddelande. - Tillsammans med Pop House har vi gjort rörelse- och flödesanalyser som ligger till grund för den nya planen. Där har huvudentrén placerats mer centralt och i anknytning till butiken som också fått ett skärmtak. Därmed har vi skapat ett skyltfönster mot Djurgårdsvägen, något som saknades tidigare. En avskiljande vägg som förut avdelade restaurangen från övriga utrymmet har också tagits bort. Nu annonserar sig restaurang, kök och bar redan vid entrén, säger Martin Rangfast på Tengbom. Tillbyggnaden adderar en yta på ca 215 kvadratmeter i form av en inglasad innergård som knyter ihop byggnadens olika verksamheter. Den höga graden av transparens förstärker tanken om öppenhet mellan husets olika delar. Tengbom har här ritat en flexibel miljö som erbjuder nya möjligheter för event och ytterligare matgäster. Här finns en bar, en mindre scen och fällbara bord som medgör en flexibel planlösning. Rummet är helt i glas, med bärande glasbalkar, glaspelare, såväl som glasväggar och -tak. I mitten ligger ett tätt tak, klätt med sedum. – Vi har angripit glashuset som ett orangeri med mycket grönska och naturnära material, som stål, läder och naturträ som ska få patineras i miljön. Växtlighet är integrerad i specialritade möbler och inredning för att uppnå en äkthet, exempelvis i platsbyggda soffor, armaturer i taket och i ett hyllsystem som täcker en av väggarna mot fasaden, säger Filip Svensson, inredningsarkitekt på Tengbom. Glashuset står på så kallad prickmark som inte får bebyggas, men tillbyggnaden har beviljats tidsbegränsat bygglov på maximalt 15 år. Invigning av det nya glashuset kommer att ske i maj och den första stora aktiviteten blir i samband med Eurovision Song Contest. Pop House kommer att fotograferas i maj. Kontakta Emelie Mannheimer för mer information om publicering i samband med invigning och färdigställd byggnad. 

Annons

Annons

Annons