Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Ett nytt landmärke i New York

Foto: Skanska
Foto: Skanska
Foto: Skanska
Foto: Skanska
Foto: Skanska
Foto: Skanska
Publicerad av
Henrik Ståhl - 04 mar 2016

Ett nytt landmärke har öppnat i New York. Den spektakulära arkitekturen gör Oculus till en naturlig mittpunkt i World Trade Center Transportation Hub där över 250 000 pendlare dagligen kommer att passera. 

När Oculus för första gången öppnade för allmänheten var uppmärksamheten stor. Den stora, närmast katedralliknande ankomsthallen är ritad av arkitekten Santiago Calatrava, som var på plats vid öppnandet. Byggnaden påminner om en fågel som är på väg att lyfta och utmed ryggraden av Oculus löper ett takfönster som kommer att öppnas den 11 september varje år för att hedra minnet av offren för terrorattacken 2001.

Den ellipsformade byggnaden med sina långa vingar är nästan mer imponerande på insidan. Ankomsthallen är 50 meter hög och 100 meter lång och de vita stålbalkarna, glaspanelerna och marmorgolvet skapar en mycket speciell plats. Hallen har redan börjat kallas ”selfie-central”.

När hela World Trade Center Transportation Hub är färdigställt förväntas över 250 000 pendlare varje dag. Reseknutpunkten samlar 11 tunnelbanelinjer och pendeltågen Port Authority Trans-Hudson (PATH) till New Jersey. 

Fakta

11 500 ton stål användes, lika mycket som finns i 270 tunnelbanevagnar.

Stålet har rest 7564 kilometer från San Georgio i Italien till Redhook i Brooklyn, New York.

De 2 största lyftkranarna någonsin i New York City användes för att resa stålbalkarna till Oculus.

Den största stålbalken som monterades var drygt 61 meter lång och vägde 80 ton, lika mycket som 27 stadsjeepar .

Annons

Annons

Annons