Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Tre köpcentrum i Stockholm miljöcertifieras

Kista Galleria. Foto: Citycon
Kista Galleria. Foto: Citycon
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 09 mar 2016

Citycon certifierar tre av sina nio köpcentrum i Sverige med BREEAM In-Use, bland annat Kista Galleria, Liljeholmstorget Galleria och Jakobsbergs Centrum. Totalt certifierar de 16 av sina egna köpcentrum i Norden, vilket gör Citycon till det köpcentrumbolag i Norden som har flest BREEAM In-Use certifikat. Detta skriver Citycon i ett pressmeddelande.

Citycon fick höga poäng för köpcentrumens centrala lägen i tätorter med goda förbindelser för kollektivtrafik samt att köpcentrumen håller hög nivå när det gäller avfallshantering och återvinning. Genom att källsortera har Liljeholmstorget Galleria till exmepelt bidragit med brännbart avfall för eluppvärmning som räcker till 117 villor per år och metall till 839 nya cyklar. Liljeholmstorget Galleria invigdes 2009 och är det första köpcentrumet i Europa som nått den högsta nivån i miljöcertifieringssystemet LEED.

I Citycons hållbarhetsstrategi ingår flera nya, innovativa lösningar. Bland annat omvandlas matavfallet från Kista Gallerias restauranger och caféer till biogas som används i lokaltrafik. Och Jakobsbergs Centrum blir 2016 det största köpcentrumet som konverterar till geoenergi så att 97 procent av centrumets behov av värme och kyla kommer att täckas med förnybar geoenergi.

Bolagets målsättning är att majoriteten av de egna köpcentrumen ska vara certifierade med BREEAM In-Use 2017.