Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Stadstornet blir Piteås nya landmärke

Stadstornet på Häggholmen i Piteå blir ett historiskt bygge i området, med 16 våningar och oval form. Bild: Tema
Stadstornet på Häggholmen i Piteå blir ett historiskt bygge i området, med 16 våningar och oval form. Bild: Tema
Publicerad av
Jessica Nejman - 11 mar 2016

I centrala Piteå pågår nu en nybyggnation av Stadstornet. Stadstornet är ett arkitektritat ovalt bostadshus skapat för att avvika från omgivningen och därmed också unikt för det kommunala bostadsbolaget PiteBo som är beställare av projektet.

– Stadstornet är unikt för oss som beställare, men också för Piteå kommun då det blir det högsta huset på 16 våningar, säger Maria Sandström, vd för PiteBo.

Bostadshuset är speciellt utformat för dess plats i slutet av Sundsgatan i centrala Piteå. Tanken är att föra in ett element från vår tid, ett modernistiskt formspråk i en miljö som präglas av tegelbyggnader från olika tidsperioder. Det höga och ovala bostadshuset kommer att få en tydlig gestaltning i sin form och höjd och kommer att förstärka entré och avslut till och från centrum.

Bostadshus med havsutsikt

Stadstornet tillgodoser två behov på en och samma gång, en utsikt över omkringliggande bygd och hav, samtidigt som bostadshuset har en unik form och på så sätt ger möjlighet till fler lägenheter.

– Det finnas få utsiktsplatser i stadskärnan idag och Stadstornet kommer att erbjuda en plats med vidunderlig utsikt över bygd och hav genom inglasade balkonger där de flesta lägenheter får två stycken tillsammans med en takterrass runt omkring kvarterslokalen på våning 16 med en stor samlingslokal och en relaxavdelning samt ett parkeringshus i två plan med en grön oas på garagetaket med samlingsplatser, utegrill, mycket växtlighet och gröna ytor.

Piteå har också bostadsbrist och det höga bostadshuset möjliggör många lägenheter på liten tomtyta. Samtidigt ger den höga och ovala byggnaden en luftig och ljus känsla, säger Maria Sandström.

Centralt boende

Bostadshuset ger möjligheter till de målgrupper som är intresserade av lägenhetsboende och centrala attribut.

– Piteå är en utpräglad småhusmarknad där småbarnsfamiljerna väljer att bo i hus. Det är främst andra grupper som är intresserade av lägenhetsboende, säger Maria Sandström. 

Stadstornet är en av kommunens unika byggnader som med säkerhet kommer sätta platsen på kartan.