Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Tengbom prisas för Tingsrätten i Alingsås

Foto: Tengbom
Foto: Tengbom
Foto: Tengbom
Foto: Tengbom
Publicerad av
Tommy Ekholm - 11 mar 2016

Tengbom har mottagit Plåtpriset 2016 för Tingsrätten i Alingsås, en monolitisk tillbyggnad i zink vars karaktär både kontrasterar mot och samexisterar med tingsrätten i tegel från 1899. Byggnaden, ritad av Fritz Olausson och Magnus Almung, är baserad på en plan av arkitekt Börje Falemo. Tengboms förslag med takåsar och svängda burspråk föll tingsrätten i smaken.

– Zink är ett fint gammalt klassiskt material som användes mycket som takmaterial under förra sekelskiftet. Vi tog helt enkelt ned plåten på fasaden och den passar utmärkt med granitsockeln som är en gemensam nämnare på de bägge husen, säger Fritz Olausson och Magnus Almung på Tengbom.

Materialet är valt med omsorg, inte minst har det en robust och förtroendeingivande estetik. En byggnad som både utstrålar och återger respekt för de beslut som tas i tingsrätten, var en grundläggande syn för både arkitekt och beställare, något som uppmärksammades av juryn.

Plåtpriset 2016 tilldelas en byggnad som väcker känslor. Med tydlig karaktär, likt en småskalig bergskedja med självständiga toppar, utstrålar den styrka och säkerhet lika väl som livfullhet. Den monolitiska volymen bär genomgående ett material med löfte om ett vackert och vist åldrande och trots det starka kontrasterandet gentemot moderbyggnaden, grundar sig utförandet i stor respekt för den ursprungliga volymens arkitektur och material. Här tillåts anrikt att samspela med modernt, för att mötas i ett nytt uttryck som med tiden kommer att föra dem allt mer samman. Upphovsmännen har varit påstridiga i sitt materialval, vilket bottnar i mycket god materialkännedom. En förtrogenhet som också har möjliggjort detaljrikedom i det finstilta liksom utrymme för stor hantverksskicklighet. Alingsås invånare bör med tillförsikt följa varje årsring på denna gedigna byggnad.”

 – Ofta snubblar man på mållinjen när det gäller priser som dessa, för konkurrensen är så stor. Alla nominerade projekt är värdiga vinnare. Det är verkligen hedrande och jättekul att bli tilldelade Plåtpriset. En bra beställare ligger till grund för alla lyckade resultat, säger Fritz Olausson och Magnus Almung på Tengbom.

Byggnaden är ett hantverk rakt igenom och all plåt är monterad med stor omsorg och precision. Beklädnaden består av zinkplåtar i olika bredder, placerade i ett bestämt ”slumpartat mönster” från sockel till taknock. Genom att laborera med fyra olika bredder behöver man aldrig klippa i plåten. Även dörrarna är klädda i zink och faller in i mönstret. Formen är nedhållen och volymerna sitter där tingssalarna är, med ljusinsläpp från ovan. Tengbom har även gestaltat interiören, bland annat med specialritade bord för rätten, parterna och vittnen samt lös inredning.

Byggnaden togs delvis i bruk i november förra året och invigs officiellt i september 2016. Just nu pågår ombyggnad av de äldre delarna samt ytterligare en mindre tillbyggnad i zink i direkt anslutning till det äldre husets stora tingssal.

 

Annons

Annons

Annons