Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

NCC renoverar i Växjö

Foto: NCC
Foto: NCC
Publicerad av
Henrik Ståhl - 16 mar 2016

Nu inleds andra etappen av renoveringen av Araby-området i Växjö, där NCC tar sig an de resterande 211 lägenheterna. Energianvändningen i husen ska halveras. Växjöbostäders order är värd cirka 189 miljoner kronor.

 

Kvarteret Alabastern har drygt 300 hyresrätter i Växjös största miljonprogramområde, Araby, som byggdes i slutet av 1960-talet. NCC har sedan 2015 renoverat 90 av lägenheterna och de sista hyresgästerna i den första etappen flyttar in i april i år, i enlighet med tidplanen.

 

Nu har NCC fått förtroendet att renovera resterande 211 lägenheter, ett  uppdrag som fanns med som option i den tidigare upphandlingen. Den andra etappen inleddes i förra veckan och projektet avslutas i början av 2019. Som en del av projektet ska även den yttre miljön förbättras med belysning och gångstråk för att öka trygghet och trivsel i området. 

 

- En så här omfattande renovering innehåller alltid en viss del överraskningar. Genom ett öppet och förtroendefullt samarbete har vi tillsammans kunnat hitta bra lösningar, säger Carina Herbertsson, projektchef på Växjöbostäder. Allt har fungerat bra och vi tar nu med oss erfarenheterna och fortsätter samarbetet i partnering även under den andra etappen.

 

 Projektet ingår som en del i READY, ett EU-finansierat program där Växjö som enda svenska kommun deltar.  EU-programmet syftar till att testa innovativa lösningar och renovera på ett sätt som minskar energiförbrukningen till minst hälften.

 

Under renoveringen flyttar de boende till tillfälliga bostäder under cirka elva veckor. Det beror på att NCC byter ut samtliga kök och badrum, liksom alla elledningar, vatten- och avloppsrör i lägenheterna, som också får säkerhetsdörrar samt nya golv och ytskikt invändigt