Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Regeringen ser över hyressystemet

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Henrik Ståhl - 17 mar 2016

Regeringen ger Medlingsinstitutets tidigare generaldirektör Claes Stråth i uppdrag att se över behovet av att utveckla hyressättningssystemet.

Han ska som förhandlingsledare identifiera eventuella behov och ta fram förslag på hur dagens system för hyressättning kan utvecklas, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

ppdraget ska redovisas senast den 10 maj 2016 och ske i samråd med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO).

Centrala frågeställningar i uppdraget är hyressättningens betydelse för bland annat bostadsbyggandet, bristen på hyresbostäder och rörligheten på bostadsmarknaden. Grundläggande är även att säkerställa hyresgästernas trygghet, inte minst besittningsskyddet, och beakta effekter på segregationen på bostadsmarknaden, heter det.

"Claes Stråth är en erfaren förhandlingsledare och vår förhoppning är att regeringens initiativ kan samla parterna för att se om det finns potential eller behov att utveckla hyressättningssystemet", säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

För att öka bostadsbyggandet är det viktigt att alla delar av bostadsmarknaden fungerar så bra som möjligt, anser finansminister Magdalena Andersson.

Därför vill vi att bostadsmarknadens parter samlas för att se om de gemensamt kan komma fram med förslag som kan utveckla hyressättningssystemet", säger hon.

(SIX News)