Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Bibliothèque du Boisé – prisbelönat kommunikationscentrum

Översiktsbild av Bibliotèque du Boisé i Saint-Laurent, Montreal, Kanada. Foto: Doublespace photography
Översiktsbild av Bibliotèque du Boisé i Saint-Laurent, Montreal, Kanada. Foto: Doublespace photography
Publicerad av
Henrik Ståhl - 18 mar 2016

Montreals nya bibliotek smälter fint in i landskapet och bjuder besökarna på spännande gångstigar till flera olika entréer och en arkitektur som utmanar och överraskar.

Bakom det nya biblioteket i Montreal, Kanada ligger ett konsortium bestående av firmorna Eric Pelletier och Cardinal Hardy som båda senare uppgick i arkitektkontoret Lemay, samt Labonté Marcil Architects. Biblioteket som fått namnet Bibliotèque du Boisé belönades 2015 med arkitekturpriset Grand Prix of Excellence av Ordre des architects i Québec (OAQ). Juryn var enig om pristagaren och i prisformuleringen angav man att det var ett mycket lyckat projekt som inkluderade publika ytor såväl inomhus som utomhus.

Juryn menade också att varje kvadratmeter var väl utnyttjad och dessutom estetiskt tilltalande i allt från volym till perspektiv, från takdetaljer till material och valet av möblering. ”Arkitekterna har presterat ett enormt väl utfört arbete. Det sätt på vilket byggnaden har uppförts gör att den landar fint i sin omgivning och ger platsen en elegant skulptural siluett tack vare den vågformade träfasaden”, uttryckte juryn i sin motivering till priset.

Biblioteket är beläget mellan Boulevard Thimens och Marcel-Laurin-parken, och det täcker en yta på 5 000 kvadratmeter. Byggnadens utformning och materialval gör att den väl integrerar med den omkringliggande trakten. Projektet handlar lika mycket om landskap som om arkitektur. Den LEED Platinum-certifierade byggnaden inbjuder besökarna att nyttja stadens nya bibliotek från insidan och utsidan, antingen man kommer från Boulevard Thimens eller från parken på andra sidan.

Det som gör byggnaden så speciell är framför allt dess ombytliga karaktär. Besökare kan närma sig biblioteket från en rad olika håll och arkitekturen skiftar hela tiden uttryck och form, den öppnar upp sig, sprider ut sig med flyglar, går upp på höjden, erbjuder både intimitet och dramatik och reducerar avståndet mellan byggnaden och omgivningen. Arkitekterna vill gärna se biblioteket som en knutpunkt där besökarna kan få möjlighet att lära känna varandra och fungera som ett kommunikationscentrum för stadens invånare.

FAKTA LEMAY: Grundat 1957 som ett renodlat arkitektkontor. Idag är det ett av Kanadas ledande företag som integrerar arkitektur, stadsplanering, inredningsarkitektur, landskapsarkitektur, ingenjörsarbete och varumärkesbyggande. Kontor i Kanada, USA, Kina, Algeriet, Costa Rica, Karibien och Mellanöstern, med totalt 350 anställda.

FAKTA BIBLIOTEQUE DU BOISE: Projekttyp: institutionell publik byggnad Plats: Thimens Boulevard, Saint-Laurent, Montreal, Kanada. Projektstart: juli, 2013 Beställare: Staden Montreal, St-Laurent Borough, Marie-Claude Le Sauteur Arkitekter: Cardinal Hardy, Labonté Marcil, Eric Pelletier  Areal: 5 960 kvadratmeter, varav 4 286 för biblioteket Våningar: två ovan jord, en under jord Kapacitet: 140 000 dokument Program: bibliotek, utställningshall och museumarkiv för Musée des maitres et artisans du Québec Material: trä, glas, zink och sten Kostnad: cirka 20 miljoner kanadensiska dollar

Annons

Annons

Annons