Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Nya Hovås ger citykänsla på landet

Beläget bara 1,2 mil från Linneplatsen i centrala Göteborg växer nu Nya Hovås fram. Foto: Petra Björstad
Beläget bara 1,2 mil från Linneplatsen i centrala Göteborg växer nu Nya Hovås fram. Foto: Petra Björstad
Bostadsrättsföreningen Boulevarden ligger i de mest centrala delarna och omfattar 68 bostäder. Bild: Arkitema Architects
Bostadsrättsföreningen Boulevarden ligger i de mest centrala delarna och omfattar 68 bostäder. Bild: Arkitema Architects
Katja Möller, marknadschef för Nya Hovås. Foto: Petra Björstad
Katja Möller, marknadschef för Nya Hovås. Foto: Petra Björstad
Publicerad av
Henrik Ståhl - 21 mar 2016

Ungefär 1,2 mil utanför centrala Göteborg ligger Nya Hovås, ett byggprojekt där en helt ny småskalig blandstad ska fram. Bland andra finns The House som erbjuder ett spännande nytt kontorskoncept, men också bostadsbyggen som Hovås Park, Solgränd och Boulevarden. Här finns allt och lite till.

Det finns många utmaningar med att bygga nya bostäder, ännu fler med en hel stad. Nya Hovås sätter ribban högt från första början där ett av de viktigaste målen har varit en aktiv dialog.

– Den största utmaningen var att få fram en detaljplan då flera röster ska yttras och tas hänsyn till. Vi löste mycket genom att ta alla frågor på en gång, genom hela arbetsprocessen. Via en ständigt aktiv dialog med alla inblandade har vi kunnat möta de åsikter som finns och arbeta med dem, säger marknadschef Katja Möller från Nya Hovås.

 

The House erbjuder nytt koncept Precis vid riksväg 158 ligger kontorsbyggnaden The House. Här ska ett nytt koncept skapas som skiljer sig från inrutade skrivbord och fasta arbetsplatser - kontor möter lobby i en kreativ miljö.

– Det finns mycket små- och egenföretagare i området som vi vill förse med en ny samlingsplats som ligger i framkant både strukturellt men också idémässigt. The House erbjuder ett friare kontorskoncept där det finns möjligheter till både fast och rörlig arbetsplats. På så sätt kan vi inspirera till fler gemensamma möten, säger Katja Möller.

 

Att skapa ett attraktivt område Men det är inte bara kontor som ska byggas. Med hjälp av en flexibel detaljplan, i nära samarbete med Stadsbyggnadskontoret och boende i området har Nya Hovås fortsatt enligt plan utan större svårigheter. Visionen är att skapa en blandstad som är nytänkande med kvalitet där gemenskap och trygghet möts. Arbetssättet blev dialog.

– Variation. Många av dem som ska flytta in har varit oroade för att husen skulle påminna om miljonprojekt med stereotypa höghus utan karaktär. Vi har lagt mycket fokus på att variera detaljer som taklutningar, fasadmaterial och indragningar för att skapa ett attraktivt område, säger Katja Möller.

 

Hovås Park, Solgränd och Boulevarden Som vanligt ska ett flertal bostadsbyggen konstrueras, några centrala är Hovås Park, Solgränd och Boulevarden. Exploatörerna har arbetat väldigt nära varandra både platsmässigt men också planeringsmässigt. Husen skiljer sig från samtliga i sydvästra Göteborg då de är på fyra till sex våningar i en stadsdel där radhus och villor dominerar. Och genom aktivt arbete med form och arkitektur försvinner känslan av höghus och istället framträder ett gemytligt stråk mitt i city.

 

Lerigt med framtidstro – Vägomdragningen blev försenad och pågår nu mitt i området tillsammans med fyra till fem andra arbetsplatser. Det ställer höga krav på oss att hålla ordning och reda då majoriteten av befolkningen ska igenom samma område varje dag till jobbet. Vi är öppna och tydliga i vår dialog – det är lite lerigt och rörigt just nu, men det kommer bli väldigt bra, säger Katja Möller.

 

 

Fakta Nya Hovås Nio fastighetsbolag utvecklar tillsammans Nya Hovås. Visionen är att skapa en mittpunkt där fördelarna från den lilla och den stora staden förenas med hav och natur. Ett personligt boende med butiker, service, kultur, kontor, natur och gemenskap runt knuten.

 

Fakta The HouseByggherre: Next Step Group ABTotalentreprenör: BRA Bygg ABArkitekt: Lomar Arkitekter ABTidsram: April 2015 – Maj 2016Omfattning: 5 500 kvadratmeterByggkostnad: 80 miljoner kronorCertifiering: Miljöbyggnad Guld

 

Fakta Hovås ParkByggherreombud: Veidekke Bostad AB  Totalentreprenör: Veidekke Entreprenad ABArkitekt: Semrén & Månsson Tidsram: December 2015 – september 2017Omfattning: 68 bostäderByggkostnad: 120 miljoner kronorCertifiering: Svanen Miljömärkning

 

Fakta  Brf Solgränd Byggherre: Skanska Sverige ABArkitekt: Kanozi Arkitekter ABTidsram: November 2015 – september 2017Omfattning: 76 bostäderByggkostnad: 170 miljoner kronorCertifiering: Svanen Miljömärkning

 

Fakta Brf BoulevardenByggherre: HSB GöteborgTotalentreprenör: Calles Byggnads i Skövde ABArkitekt: Arkitema ArchitectsTidsram: Maj 2015 – maj 2017Omfattning: 68 bostäderByggkostnad: 200 miljoner kronorCertifiering: Miljöbyggnad Silver