Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Målareförbundet varslar om strejk

Foto: Luke Roberts
Foto: Luke Roberts
Publicerad av
Henrik Ståhl - 22 mar 2016

Målareförbundet nöjer sig inte med arbetsgivarnas svar på deras kravlista till det nya kollektivavtalet. Nu varslar förbundet om strejk om inte deras krav på lönesystemet godtas.

Svenska Målareförbundet har varslat om stridsåtgärder. Den 8 april tas 260 målare ut i strejk. Drygt 30 arbetsplatser där det pågår måleriarbete och några hela företag berörs. Strejken kan sedan komma att utökas den 22 april, med ytterligare 180 personer.

Den största stridsfrågan är enligt facket lönesystemets utformning i ett nytt avtal.

Krav på lönesystemet

-Den utlösande faktorn är det yrkande vi har mottagit från Måleriföretagen, som handlar om vårt huvudlönesystem. Det yrkandet innebär ett grundskott mot hela lönebildningen. I praktiken är det en lönesänkning som är ganska rejäl för våra medlemmar, säger Peter Sjöstrand, vice ordförande för Målareförbundet.

Facket vill ha en löneökning på 3,2 procent och ett ettårigt avtal. Målareförbundet har utöver det yrkat på flera saker som arbetsgivaren hävdar skulle leda till kraftiga kostnadsökningar för företagen. Bland annat handlar det om rätt till arbetskläder och nya glasögon.

Arbetsgivarsidan, i det här fallet Måleriföretagen, har sagt att de kan godta en löneökningstakt i nivå med industrins så kallade "märke". Vilken nivå industrin kommer att landa på är dock inte färdigförhandlat. Mycket tyder på att man kommer att landa på en nivå under dagens 2,8 procent.

Besviken över strejkvarslet

Enligt Måleriföretagens vd Björn Hellman skulle fackets krav sammantaget innebära lönekostnadsökningar på över 20 procent om de gick igenom, och skulle innebära att vissa företag tvingas säga upp personal.

-Vi tycker att deras krav är ansvarslösa för den svenska välfärden, säger Hellman.

Måleriföretagen är besvikna över att facket tar till stridsåtgärder och önskar i stället konstruktiva förhandlingar.

-De går emot ett yrkande vi har lagt om ackordsystemet. Vi tycker att systemet ska vara kvar men på ett rättvist sätt. I dag betalar alla för en tjänst som endast en del använder. Det är oetiskt, säger Hellman.

(TT)