Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Lyckad testverksamhet med ID06

Olle Halvarsson, arbetsledare på Veidekke och Elsa Braadland, landschef på Templus. Foto: Axel Johansson
Olle Halvarsson, arbetsledare på Veidekke och Elsa Braadland, landschef på Templus. Foto: Axel Johansson
Publicerad av
Axel Johansson - 23 mar 2016

Det är nu lagkrav på att samtliga byggarbetsplatser i landet ska ha en elektronisk personalliggare. Innan lagen trädde i kraft besökte Aktuella Byggen ett av Veidekkes byggen där man har testat att använda personalliggare med ID06-systemet.

- Det funkar jättebra och är enkelt att hantera. Det är bara att registrera in sig när man kommer till jobbet och sedan avregistrera sig när man går hem, säger Olle Halvarsson, arbetsledare på Veidekke.

De har precis avslutat ett projekt ute på Lidingö i Stockholm där slutbesiktning sker av en så kallad returpark. Det är med hjälp av den ID06-ackrediterade leverantören Templus som Veidekke började använda sig av elektroniska personalliggare på sina byggarbetsplatser. Ett samarbete som har fungerat väldigt väl berättar både Olle Halvarsson och Elsa Braadland, landschef på Templus.

- Vi har haft en väldigt bra kommunikation och bollat mycket idéer mellan varandra, säger Olle Halvarsson.

En idé är till exempel en vidareutveckling av systemet där det också syns vilka kompetenser som finns hos de anställda på bygget. För att på det sättet ha en bättre överblick över vad de anställda får och inte får göra.

En bättre överblick av arbetsplatsen

Syftet med lagen är att komma ifrån svartjobben inom branschen men utöver det ser Olle Halvarsson också fördelar med att mycket information om ett projekt sparas. Till exempel överblicken över hur mycket folk arbetar.

- Det här ska ju inte vara någon piska för att man ska hitta pengar i tid, snarare kan man se istället  ”åh, vad den här byggaren verkar jobba mycket, är det något som står på?”. Man får en sådan bra överblick med det här systemet, säger Olle Halvarsson.

Elsa Braadland tror att det kan bli en omställning för en del att man ska ha elektronisk personalliggare.

- Men jag tror att det kommer att gynna branschen väldigt väl eftersom man får en bättre struktur och bättre koll på svartarbete. Men det är en övergång för många och det är därför vi som leverantör ska försöka hjälpa till så mycket vi kan, säger Elsa Braadland.

Ingen större skillnad för seriösa företag

I och med lagkravet tror inte Olle Halvarsson att det kommer att göra någon större skillnad för de seriösa företagen. Men för de oseriösa kommer det att bli problem, särskilt sett till den administration som krävs och att uppgifterna från personalliggaren ska skickas till Skatteverket.

- Är man ett seriöst företag så är det inga problem. För vår del har kravet redan inneburit en ”uppshapening”, säger Olle Halvarsson.

 

 

Olle Halvarsson är mycket nöjd över att Veidekke tog chansen att köra den här testverksamheten med personalliggare och ID06-systemet som även har resulterat i att Templus nu är godkänd leverantör av ID06-personalliggare hos Veidekke. Han berättar att han fick rätt fria tyglar att använda systemet och har fått väldigt bra respons från sina chefer.

- Vi har verkligen fått vara ett pilotfall och det ska de ha jättestor credd för, säger Olle Halvarsson.