Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Gamla Kvarnenområdet omvandlas till bostadskvarter

Första spadtaget till kvarteret Kvarnliden togs i mars 2015. Bild: Norconsult
Första spadtaget till kvarteret Kvarnliden togs i mars 2015. Bild: Norconsult
Kvarnliden är granne med Kronhjulet, ett kvarter som snabbt blev mycket populärt. Bild: Norconsult
Kvarnliden är granne med Kronhjulet, ett kvarter som snabbt blev mycket populärt. Bild: Norconsult
Publicerad av
Annika Wihlborg - 24 mar 2016

I det industrihistoriska Kvarnenområdet i Eriksberg i Göteborg byggs kvarteret Kvarnliden, som består av 74 lägenheter. Kvarteret byggs ett stenkast från Eriksbergs köpcentrum, Bockkranen och den sju kilometer långa kajpromenaden som sträcker sig längs med stora delar av stadsdelen.

Eriksbergs omvandling från industriområde till ett vattennära bostadsområde pågår för fullt. Några kvarter byggs, medan andra redan är inflyttade. Stråket mellan Eriksbergsgatan och vattnet fylls stegvis av dynamik och service i form av restauranger, caféer, butiker, gym och hotell. Kvarteret Kvarnliden, som består av två sexvåningshus, blir en fortsättning på JM:s kvarter Kronhjulet. Kvarteret blir en del av Kvarnenområdet, som byggs där den gamla Juvelkvarnen en gång stod.

De båda husens arkitektoniska utformning påminner i hög grad om Kronhjulet, båda kvarteren har exempelvis en tegelmurad sockelvåning som anknyter till områdets industriella arv. Tegelvåningen bryts av med fyra våningsplan klädda i ett ljust skivmaterial. Högst upp på båda husen byggs indragna takvåningar med gråtonade fasader som frigör utrymme för takterrasser i flera olika väderstreck. Lägenheterna erbjuder en storslagen utsikt ut mot vattnet och några av lägenheterna har även utsikt mot Masthuggskyrkan.

 

Indragna takvåningar frigör utrymme för terrasser– Vi tog första spadtaget i mars 2015 och har precis blivit klara med stombygget. Näst steg är att lägga på taket och påbörja arbetet med fasaderna. Kvarteret är i huvudsak platsbyggt, men innehåller även en del prefabkomponenter, säger Lars Sjöberg, projektledare för Kvarnliden på JM.

Samtliga lägenheter i kvarteret Kvarnliden förses med antingen uteplats, balkong eller terrass och på den gemensamma gården mellan husen planeras för såväl lekplats som planteringar och umgängesytor.

 

Kvarnliden, nybyggnad av flerbostadshus i Kvarnenområdet, etapp 2

Byggherre: JM

Byggnadsentreprenör: JM

Arkitekt: Norconsult

Tidsplan: Byggstart mars 2015, beräknas stå klart tredje kvartalet 2016

Omfattning: 74 lägenheter

Projektkostnad: 125 miljoner kronor