Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Nya taklägenheter på varuhus i Borås

Det tidigare varuhuset har rustats upp till en modern butiksgalleria. F rån Pallas Roof har man utsikt över staden. Bild: Alessandro Ripellino Arkitekter
Det tidigare varuhuset har rustats upp till en modern butiksgalleria. F rån Pallas Roof har man utsikt över staden. Bild: Alessandro Ripellino Arkitekter
Publicerad av
Henrik Ståhl - 24 mar 2016

När det stora varuhuset Pallas var nybyggt präglades det omkringliggande kvarteret i Borås av optimism och framtidstro. Med tiden blev byggnaden alltmer bedagad men tack vare två Boråsföretag som såg potentialen i varuhuskolossen kunde den lyftas till sin forna glans. På toppen tronar nybyggda taklägenheter med utsikt över stadsmiljö eller å och park.

 

Redan 2010 inledde fastighetsutvecklarna Cernera Fastigheter och Järngrinden Projektutveckling ett samarbete kring byggnaden Pallas. Båda hade intresse och engagemang i att bevara, förädla och bygga nytt i sin egen stad. Syftet var att förvandla det gamla varuhuset till ett modernt hus med butiksgalleria, kontor, parkering och bostäder på taket. B.R.A Bygg (Billstöm Riemer Andersson) blev ansvarig byggherre.  

Utsikt för alla

Pallas Roof – bostäderna på taket – erbjuder ett spektaktulärt boende. Alla lägenheter har utsikt över antingen stadsmiljö med puls eller lugnet från Viskan och Stadsparken. De två våningsplanen ligger samlade runt en gemensam innergård med växter, kryddträdgård, bastu, sittgrupper och utekök.

- Det är ett påkostat projekt och läget är otroligt. Högt, fritt och centralt med en fin utsikt, säger Markus Furby, projekt- och utvecklingschef på Järngrinden Fastigheter.

Lägenheterna på det översta planet nås från öppna entrébalkonger och den nedre våningen har egna uteplatser. Varje lägenhet har skyddande, indragna balkonger. I huset byggs även parkering och kontor samt butiker i entréplanen.

Långsiktiga kvalitetsval

Invändigt har lägenheterna yteffektiva planlösningar och panormafönster för extra rymd och öppenhet. Inredningen präglas av kvalitet i material och utförande. Köks- och badrumsinredning, vitvaror, golvmaterial, dörrar, fönsterpartier håller alla högsta klass. Tanken är långsiktig, inredningen ska ge ett tryggt och komfortabelt boende som håller i många år.

- Det har varit ett väldigt stort intresse för lägenheterna, de sålde slut på sex veckor, säger Markus Furby.

Inflyttningen är planerad till hösten 2016.

Varumärke för framtiden

Pallasprojektet syftar till att återskapa fördelarna från den tid då kvarteret präglades av optimism och framtidstro. Byggnaden ses gärna som skulptur som bidrar med både konsnärliga och kulturella mervärden. Målsättningen för de inblandade är att Pallas blir ett signum och varumärke för sin samtid och framtiden.

 

 

Fakta

Pallas roof är initierat av Cernera Fastigheter och Järngrinden Projektutveckling, byggherre är B.R.A Bygg.

Lägenheterna byggs i två våningsplan ovanpå varuhusbyggnaden med utsikt mot stad eller park, balkong, gemensam innergård och påkostade materialval

Lägenheterna är slutsålda, beräknad inflyttning hösten 2016