Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Forskningscentrum som visar sina inriktningar

Montreals nya forskningscentrum CTRI ritat av arkitektkontoren Groupe Conseil Trame och BGLA. Foto: Christian Perreault
Montreals nya forskningscentrum CTRI ritat av arkitektkontoren Groupe Conseil Trame och BGLA. Foto: Christian Perreault
Publicerad av
Henrik Ståhl - 24 mar 2016

Kanadensiska arkitektkontoren Groupe Conseil Trame och BGLA visade prov på kreativitet när ett forskningscentrum i Montréal delades upp på tre huvudbyggnader som med sina materialval korresponderade med respektive forskningsområde.

CTRI – Industrial Residues Technological Center är ett nytt forskningscentrum i Montreal, Kanada, för högskolan Cégep de l'Abitibi-Témiscamingue, med fokus på att återvinna restmaterial från industriella processer. Byggnaden är utformad för att inrymma laboratorier för forskning av tre olika områden: gruvnäringen, biomassaindustrin och miljörelaterad forskning. Dessutom ryms kontor för administrativ personal och forskare samt olika publika ytor som konferens, kök, servering och service.

Cheferna och personalen på CTRI önskade sig en miljöanpassad och modern byggnad med en egen visuell identitet. Arkitekterna Groupe Conseil Trame / BGLA svarade med att skapa tre separata volymer för huvudbyggnaden, var och en med olika noggrant utvalda material som skulle korrespondera med de respektive inriktningarna på forskningslaboratorierna.

Det blev ett metallskal för gruvnäringen, fibercementpaneler för biomassa-sektorn och gabioner för den miljöinriktade forskningen. De tre huvudbyggnaderna förbands med en bred inglasad korridor med dubbel höjd och med textilgardiner i vardera änden av förbindelselänken. Korridoren sträcker sig i västostlig riktning och släpper in gryningsljus på ena sidan och kvällssol på den andra.

 

Konstruktionen med byggstomme av limträ och gabionerna var en utmaning för både arkitekterna och byggarna. Det lyckade resultatet visade på nya möjligheter att använda och kombinera råmaterial som trä och sten för att skapa mervärden och unika visuella effekter. Flera miljömässigt hållbara lösningar användes i projektet, såsom integrerade solpaneler, jordvärme, fördjupningar för att kontrollera dagvatten och ett avancerat digitalt automatiserat ljusregleringssystem. Hela projektet är dessutom noga planerat och byggt med tanke på materialoptimering.

Forskningscentrum som visar sina inriktningar