Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Installatörers marknad växer

Hans Heldring. Foto: Installatöresföretagen
Hans Heldring. Foto: Installatöresföretagen
Publicerad av
Henrik Ståhl - 29 mar 2016

Under 2015 uppgick installationsmarknaden för elteknik och VS till närmare 110 miljarder kronor. Det är en ökning med cirka tre procent jämfört med 2014. De kommande åren ser fortsatt positiva ut. Branschen kommer se ökade beställningar inom industriinstallationer och bostadsbyggande. Detta enligt ett pressmeddelande från Installatörsföretagen. 

- Investeringarna i nya bostäder tog fart under 2015 och det beräknas ha byggts cirka 45 000 nya bostäder. Även ombyggnationerna av flerbostadshus fortsätter och vi ser att allt fler projekt med syfte att modernisera och energieffektivisera miljonprogrammets bostäder startas, säger Hans Heldring, branschekonomiansvarig på Installatörsföretagen i pressmeddelandet. 

Även om installationsmarknaden som helhet har en positiv prognos så är det stora regionala skillnader som försvårar för företagen. I Norrland väntas en kraftig minskn­ing, medan marknaden i Skåne får den starkaste utvecklingen av elinstallation­erna under 2016. För VS-installationer är det Stockholm som är den starkast växande marknaden.

- Den stora variationen mellan regionerna har flera orsak­er som stora projekt och skillnaderna i samhällsstruktur. I Norrland, där tung industri spelar en avgörande roll, är det priset på järnmalm som medfört att LKAB dragit i nödbromsen och instal­lationsvolymen i regionen minskat kraftigt, fortsätter Hans Heldring.