Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Färre tror på ökade bostadspriser

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Henrik Ståhl - 29 mar 2016

Andelen svenskar som tror på stigande bostadspriser framöver är 49 procent, vilket kan jämföras med 65 procent för ett halvår sedan. Samtidigt har andelen som tror att bostadsräntorna ska stiga under det kommande året minskat från 33 procent i höstas till 26 procent nu.

Det framgår av Nordeas boendebarometersundersökning.

"Det är ändå varannan som räknar med stigande bostadspriser och ännu fler bland de yngre och medelålders. Bland 26-39-åringar är det 58 procent som tror på stigande bostadspriser. Det är också i den åldern som bostadsfrågan verkligen står högt på agendan och det kan vara både positivt och negativt att man förväntar sig stigande bostadspriser", kommenterar Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

69 procent av de tillfrågade tror samtidigt att vi har en bostadsbubbla.

Ett slopande av ränteavdragen skulle inte påverka ekonomin för sex av tio hushåll. Sju procent uppger dock att de skulle få svårt att klara ekonomin.

Vidare bedömer 24 procent att ett borttagande av reavinstskatten skulle underlätta byte till en mer passande bostad.

 "Reavinstskatten som den är utformad i dag upplevs som ett hinder framförallt för de som har sett en stor ökning av marknadsvärdet på sin bostad och som därför tvekar att förändra sin boendesituation. Då får vi en andel som egentligen har för stora bostäder, medan andra bor för trångt. Det blir ingen större omsättning av bostadsbeståndet", konstaterar Ingela Gabrielsson.

Undersökningen utfördes mellan den 12-23 februari medelst intervjuer med 1.000 deltagare.

(SIX News)